INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Hende: törvénysértő volt a tömegoszlató fegyverek átadása a rendőrségnek

InfoRádió / MTI
Nagyon súlyos törvénysértésnek nevezte Hende Csaba honvédelmi miniszter, hogy 2006 őszén különböző tömegoszlató fegyvereket adott át a honvédség a rendőrségnek. A tárcavezető erről szerdán a Hír Tv Rájátszás című, késő esti műsorában beszélt. Az eszközök átadásáról szóló dokumentációt a miniszter elküldi a legfőbb ügyésznek, az esetleges további lépésekről így Polt Péter dönt - értesült az InfoRádió.

Hende Csaba a műsorvezető kérdésére felidézte: Juhász Ferenc MSZP-s országgyűlési képviselő, egykori honvédelmi miniszter írásbeli kérdése után indította meg a vizsgálatot, hogy kiderüljön, miként adhatott át a honvédség tömegoszlató fegyvereket 2006 őszén a rendőrségnek.

A vizsgálattal megbízott szakértők elvégezték a munkájukat, a megállapításaikat jövő héten hozzák nyilvánosságra - fűzte hozzá.

"Arra a kérdésre, hogy adott-e fegyvereket a honvédség a rendőrségnek, azt kell mondanom, hogy igen; ha azt kérdezi, hogy ezt jogszerűen tette-e, azt kell mondanom, hogy nem" - mondta Hende Csaba. Mint hangsúlyozta: a törvény, a fegyverek átadását, semmilyen körülmények között, senkinek az engedélyével nem teszi lehetővé.

Az ügy nyilvánosságra kerülése után - múlt szerdán - az MSZP az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írta: a rendőrség egy még 2003-ban kötött együttműködési szerződés alapján kapott lőszereket -- és nem fegyvert - a honvédségtől. Hende Csaba a műsorban erre reagálva elmondta: az említett szerződés nem teszi lehetővé, hogy bármilyen fegyvert, lőszert vagy gránátot átadjanak a rendőrségnek.

A címlapról ajánljuk