INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Vitézy: 2015-ig válhat teljessé az elektronikus jegyrendszer kiépítése

Infostart / InfoRádió
A 3-as metró teljes felújítására a fővárosi önkormányzatnak nincs forrása, ez csak uniós pénzekkel lehetséges - mondta a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. Vitézy Dávid elmondta, hogy 2015-ig válhat teljessé az elektronikus jegyrendszer kiépítése.

Szakértők segítségével zajlik a vizsgálat a 3-as metró állapotáról, ez alapján már idén elvégeznek különböző állapotjavító munkálatokat - mondta a Budapesti Közlekedési Központot vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. Vitézy Dávid kiemelte, hogy kisebb szakaszokon már májusban megkezdik a sínszálak cseréjét.

Ez több mint 35 kilométer hosszon szükséges, most májusban 600 méteren cserélik le a síneket, továbbá fejlesztik a szerelvények és az állomások tűzvédelmi rendszerét - tette hozzá Vitézy Dávid, aki kiemelte, hogy az észak-déli viszonylat teljes körű felújítására a fővárosi önkormányzatnak nincs forrása.

A Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója a 2-es metró és a gödöllői HÉV összekötéséről azt mondta, hogy az elővárosi vasutak felújítása is időszerű, ehhez is uniós forrásokat próbálnak bevonni. Elmondta, hogy több vonalon már 40 évesek a szerelvények és a pályák is rossz állapotban vannak, ha ezekre 2020-ig nem lesz pénz, akkor bizonytalanná válik a működésük.

Vitézy Dávid hangsúlyozta, ha sor kerül a felújításra, akkor egy kis többletforrással lehetőség lesz összekötni a gödöllői HÉV-vonalat a 2-es metróval, ezt vagy kéregvasútként, vagy magasvasútként lehet megoldani. Szerinte ez a fejlesztés egy kistarcsai P+R parkolóval sok új utas számára vonzóvá teheti a tömegközlekedést.

Vitézy Dávid arról is beszélt, hogy 2015-ig válhat teljessé az elektronikus jegyrendszer kiépítése. Hozzátette: akkor lesz áttörés, ha a papír alapú technológiát felváltja az elektronikus rendszer, ehhez az állomásokon és a járműveken több mint 10 ezer jegykezelőt kell üzembe állítani, ez 2015 után valósulhat meg.

Vitézy Dávid kiemelte, hogy a dunai közlekedés fejlesztése érdekében létrehoznak egy hálózatot, amelyet mindenki számára elérhetővé tesznek, aki részt vesz a fővárosi tömegközlekedésben. Bérlettel várhatóan bárki utazhat majd a Dunán.

A vezérigazgató szerint a fővárosban túl sok taxi van forgalomban. Szigorúbb szakmai szabályokat alkottak meg, így valószínűleg csökken a kocsik száma.

A BKK vezetője hangsúlyozta, hogy a dugódíjból származó bevételek a Városházát illetik, a fővárosi utak felosztása ezt nem befolyásolhatja, erről akár már a nyári szünet előtt megegyezhetnek a kerületekkel.

Az Aréna teljes adását meghallgathatja, ha ide kattint.


A címlapról ajánljuk