eur:
393.42
usd:
368.11
bux:
66136.09
2024. április 24. szerda György

Döntött az Országgyűlés a telefonadóról - a nap hírei

Megszavazta a távközlési adó bevezetését az Országgyűlés. Felfüggesztené két évre a pártok költségvetési támogatását a miniszterelnök. A főpolgármester szerint nincs vita a Városháza és a kerületek között a dugódíj miatt.

Hívásonként és megkezdett percenként kétforintos telefonadó bevezetéséről döntött a parlament. A július 1-jétől hatályos törvény alapján két forintot kell fizetni a szolgáltatóknak minden elküldött üzenet után is. Az új adót augusztustól szedik be a szolgáltatóktól. A kabinet évi 44,4 milliárd forint bevétellel számol a távközlési adóból.

A Telenor áthárítja az adót a fogyasztókra

A Fidesz szóvivője szerint a távközlési adót nem a telefonáló emberek fizetik majd, hanem a szolgáltatást nyújtó telekommunikációs cégek Selmeczi Gabriella azt mondta: Magyarországon három szolgáltató van, így ha az egyik át akarja hárítani a terhet ügyfeleire, akkor azok majd egy másikkal kötnek szerződést. A Telenor csütörtökön azt közölte: érvényesíti áraiban az új távközlési adót, amíg a szektort érintő két különadó közül az egyiket ki nem vezetik. A parlamenti ellenzéki pártok szerint a közterhet a szolgáltatók az ügyfelekre fogják hárítani.

Közpénz nélkül maradnak a pártok?

Méltányolandónak tartja a miniszterelnök szóvivője azt a kérést, hogy a nehéz gazdasági helyzetben a pártok a befizetett tagdíjakból és adományokból tartsák fenn magukat két éven át. Szijjártó Péter azután beszélt erről, hogy Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök csütörtökön arra kérte a Fidesz országos választmányát: fontolja meg azt a javaslatot, hogy 2013-ra és 2014-re felfüggesztenék a pártok állami támogatását. Az MSZP szerint az intézkedés korlátozná a pártokat a demokráciában betöltött szerepük ellátásában, emellett növelné a gazdasági szereplők politikai befolyását. Az LMP úgy véli: inkább a párt- és kampányfinanszírozást kellene szigorúbban szabályozni és átláthatóvá tenni.

Így takarékoskodott az állam


A miniszterelnök-helyettes szerint százmilliárd forintot takarított meg bürokráciaellenes lépésekkel a Nemzetgazdasági Minisztérium az egyszerű állam program keretében. Navracsics Tibor elmondta: az elmúlt két évben további, csaknem háromszázmilliárd forint megtakarítást sikerült elérni takarékossági lépésekkel, intézmény-összevonásokkal a közigazgatásban és az önkormányzati szférában.

2014 után is marad magyar egység Afganisztánban

Három éven át összesen 1,5 milliárd dollárral járul hozzá 2015-től az afgán biztonsági erők finanszírozásához Magyarország - közölte a honvédelmi miniszter. Hende Csaba elmondta: valamilyen formában 2014 után is marad magyar egység Afganisztánban, hogy biztosítsák az eddig elért eredmények fenntartását.

Aggódik az MSZP

Az MSZP szerint az elmúlt két évben előrelépés nem, csak forráskivonás történt az egészségügyben. Garai István Levente és Havas Szófia, a szocialisták két szakpolitikusa úgy vélte: további kivonás várható a gyógyszerkasszában, ami jelentősen rontja a betegek gyógyulási esélyeit.

Egyeztetések a budapesti utak felosztásáról


A főpolgármester szerint nincs összefüggés a fővárosi utak idei felosztása és a jövőre esedékes dugódíjból befolyó összeg között. Tarlós István az InfoRádiónak azt mondta: a jövő héten folytatódnak az egyeztetések a budapesti utak felosztásáról, és várhatóan az utak tizede marad a főváros kezében. Emlékeztetett arra: a kabinet és a főváros között aláírt megállapodás tartalmazza azt, hogy a dugódíj a fővárost illeti és teljes egészében a BKV-ra kell fordítani.

Júliustól tömegközlekedés a Dunán

Várhatóan júliustól indulhat a fővárosban a dunai tömegközlekedés - írja az Index.hu. A hírportál a Budapesti Közlekedési Központtól úgy értesült, hogy július 1-ig megkapja a használatba vételi engedélyt a három új kikötő, és elindulhat a BKV menetrendszerű új hajójárata a Rákóczi híd és Újpest között.

Az EP támogatja a görög vezetőket

Támogatásáról biztosította a görög politikai vezetőket az Európai Parlament elnöke. Martin Schulz Athénban hangsúlyozta: Görögországnak az eurózónában kell maradnia. A szociáldemokrata politikus a görög államfővel folytatott megbeszélésén közölte: az Európai Unió és a hitelezők nem leigázni akarják az országot, és Brüsszel tiszteletben fogja tartani a június 17-ére kiírt új parlamenti választások eredményét.

Európa megsegítéséről is tárgyalnak a G8-csúcson

Az európai gazdasági növekedés támogatásának lehetőségeit is áttekintik majd a G8 csoport csúcstalálkozóján - közölte az amerikai elnök. Barack Obama akkor beszélt erről, amikor a washingtoni Fehér Házban fogadta a francia államfőt. Francois Hollande közölte: vendéglátójával egyetértettek abban, hogy Görögországnak nem kellene elhagynia az euróövezetet. A világ legfejlettebb gazdaságait tömörítő G8 csoport az egyesült államokbeli Camp Davidben tartja csúcstalálkozóját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×