eur:
394.95
usd:
371.53
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Pótdíjat fizet az, aki nem engedi be a kéményseprőt Budapesten

A kéményseprés díjával megegyező pótdíjat kell fizetnie azoknak a budapesti ingatlantulajdonosoknak, akik nem engedik be az előre bejelentett időpontban a Fővárosi Kéményseprő-ipari Kft. (FÕKÉTÜSZ) munkatársait. A vonatkozó rendeletmódosításról szerdai, rendkívüli ülésén döntött a Fővárosi Közgyűlés, amely jóváhagyta a Fővárosi Vízművek részvényeinek visszavásárlásához szükséges fedezetigazolás kiadását.

György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes jelezte, hogy évről évre növekszik azon kémények száma, amelyeket a szakemberek nem tudnak megvizsgálni, mivel nem jutnak be az ingatlanba. Ez a szám 2006-ban több mint 86 ezer, 2010-ben több mint 153 ezer, 2011-ben pedig több mint 155 ezer volt - utóbbi a teljes kéményállomány 16 százaléka.

A városvezető szavai szerint csak úgy lehet megelőzni a füstmérgezéseket, végzetes kimenetelű baleseteket, ha az időszakos ellenőrzéseket és szükségszerű beavatkozásokat maradéktalanul el tudja végezni a FÕKÉTÜSZ.

A határozat szerint a tulajdonosnak a közszolgáltatási tevékenység díjával megegyező összegű pótdíjat kell fizetni, ha neki felróható okból nem tudja elvégezni a munkát a szolgáltató. Ennek feltétele az is, hogy a társaság eleget tegyen az előírt értesítési kötelezettségének.

Ha a munkálatok a szolgáltató mulasztásából maradnak el, akkor a FÕKÉTÜSZ-nek kell kötbért fizetnie.

A cég honlapja szerint a kémények ellenőrzésének díja többek között függ attól, hogy egyedi vagy nem egyedi kéményről van-e szó, illetve attól, milyen a fűtés típusa.

Fedezetigazolást ad a főváros a vízműrészvényekhez

Jóváhagyta a Fővárosi Közgyűlés a Fővárosi Vízművek részvényeinek visszavásárlásához szükséges fedezetigazolás kiadását.

A fedezetigazolás összege 4,612 milliárd forint, amelyet az önkormányzatnak 2013. május 8-ig kell megfizetnie az OTP Banknak.

A fővárosnak azért kellett a dokumentumot kiállíttatnia, mert a kisebbségi részvénycsomag vételárát csak később fizeti ki, így a végleges szerződés aláírásához a befektetőknek fedezetigazolást kell átadni.

A közszolgáltató cég kisebbségi részvénycsomagjának visszavásárlásáról, valamint az 1997-ben kötött szindikátusi és menedzsmentszerződés megszüntetéséről szóló előzetes megállapodást április 25-én már jóváhagyták a képviselők, a végleges kontraktusról pedig május 23-i ülésén dönthet a testület.

A befektetői részvények átruházásával, valamint a szerződés megszüntetésével kapcsolatos teljes tranzakciós érték nettó 15,1 milliárd forint. A részvényekért fizetendő vételár teljes összege 12,094 milliárd forint, amelyből a főváros az adásvételi megállapodás zárásakor 8,25 milliárd forintot fizet ki, míg az aláírást követő két éven belül 3,844 milliárd forint kifizetése lesz esedékes, két egyenlő részletben. A teljes árban benne van a társaság több mint 2,5 milliárd forintos adósságállománya is.

A befektetők az első negyedévre csaknem 469 millió forint menedzsmentdíjra jogosultak március 31-ig, azonban április 1-je után már nem jár nekik díj.

A befektetők a tulajdonukban lévő részvények értéke 10 százalékának megfelelő kamatra jogosultak minden év december 31-ig, így év közbeni visszavásárlás esetén a vásárlás napjáig az éves kamat arányos része jár nekik. A megállapodás aláírása után a befektetőket nem illeti meg további osztalék az idei évben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×