INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Orbán: Nem függesztjük fel a bírák nyugdíjazását

Infostart / InfoRádió
Az Európai Bizottság kérése ellenére nem függeszti fel a bírák nyugdíjazására vonatkozó jogszabály alkalmazását Magyarország - mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában közölte, hogy Magyarországnak továbbra is az az érdeke, hogy minél előbb megállapodjon az unióval és a valutaalappal.

Orbán Viktor a bírák nyugdíjazásávak kapcsolatban közölte: a kormánynak világos céljai vannak, az intézkedést továbbra sem tartja diszkriminatívnak, és ezt azt álláspontot készek bíróságon is megvédeni.

A szabály gyakorlati alkalmazásának felfüggesztését szerdán kérte az Európai Bizottság, amely az ügyben sürgős vizsgálatot kért az uniós bíróságtól.

A kormányfő a konvergencia-programban szereplő új adókról azt mondta: a teherviselés igazságosságának megtartása volt a fő cél, és az, hogy ne a munkát, hanem a fogyasztást adóztassák.

Orbán Viktor úgy ítéli meg, sikerrel képviselte Brüsszelben azt, hogy a kormány nem változtat a céljain, és csak az elérésükhöz szükséges eszközökről tárgyal.

Mint mondta, az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalásokon azt képviselte, hogy "mi nem vonunk vissza semmit, nem függesztünk fel semmit, és nem változtatunk semmit". Vannak céljaink, hogy miként lehet ezeket elérve más döntéseket hozni, "erről hajlandók vagyunk tárgyalni" - jegyezte meg.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a jegybanki vezetők fizetésével és esküjével kapcsolatban sem engedett a kormány, és mivel az Európai Bizottság ezt tudomásul vette, ezek már nem vitás kérdések, a kért jegybanktörvény-módosításokat pedig rövidesen tárgyalni kezdi a parlament.

A kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarországnak továbbra is az az érdeke, hogy minél előbb megállapodjon az unióval és a valutaalappal. Úgy vélte: az első feladat az, hogy meggyőzzék az IMF-et, amely a kormánytól eltérően látja a magyar gazdaság helyzetét.

Orbán Viktor hangsúlyozta: az ország képes finanszírozni magát, így nem pénzre, hanem egy védőhálóra van szüksége, a valutaalap azonban ezt egyelőre másként ítéli meg.

Az Európai Bizottság szerdán közölte, hogy megkezdődhetnek a hiteltárgyalások Magyarország és a valutaalap között, az IMF budapesti képviseletének vezetője pedig tegnap azt mondta: azonnal megkezdődhetnek az egyeztetések, amint a megfelelő lépések megtörténnek a jegybank függetlenségének biztosítására.


A címlapról ajánljuk