eur:
392.91
usd:
366.43
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Orbán: Nem függesztjük fel a bírák nyugdíjazását

Az Európai Bizottság kérése ellenére nem függeszti fel a bírák nyugdíjazására vonatkozó jogszabály alkalmazását Magyarország - mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában közölte, hogy Magyarországnak továbbra is az az érdeke, hogy minél előbb megállapodjon az unióval és a valutaalappal.

Orbán Viktor a bírák nyugdíjazásávak kapcsolatban közölte: a kormánynak világos céljai vannak, az intézkedést továbbra sem tartja diszkriminatívnak, és ezt azt álláspontot készek bíróságon is megvédeni.

A szabály gyakorlati alkalmazásának felfüggesztését szerdán kérte az Európai Bizottság, amely az ügyben sürgős vizsgálatot kért az uniós bíróságtól.

A kormányfő a konvergencia-programban szereplő új adókról azt mondta: a teherviselés igazságosságának megtartása volt a fő cél, és az, hogy ne a munkát, hanem a fogyasztást adóztassák.

Orbán Viktor úgy ítéli meg, sikerrel képviselte Brüsszelben azt, hogy a kormány nem változtat a céljain, és csak az elérésükhöz szükséges eszközökről tárgyal.

Mint mondta, az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalásokon azt képviselte, hogy "mi nem vonunk vissza semmit, nem függesztünk fel semmit, és nem változtatunk semmit". Vannak céljaink, hogy miként lehet ezeket elérve más döntéseket hozni, "erről hajlandók vagyunk tárgyalni" - jegyezte meg.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a jegybanki vezetők fizetésével és esküjével kapcsolatban sem engedett a kormány, és mivel az Európai Bizottság ezt tudomásul vette, ezek már nem vitás kérdések, a kért jegybanktörvény-módosításokat pedig rövidesen tárgyalni kezdi a parlament.

A kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarországnak továbbra is az az érdeke, hogy minél előbb megállapodjon az unióval és a valutaalappal. Úgy vélte: az első feladat az, hogy meggyőzzék az IMF-et, amely a kormánytól eltérően látja a magyar gazdaság helyzetét.

Orbán Viktor hangsúlyozta: az ország képes finanszírozni magát, így nem pénzre, hanem egy védőhálóra van szüksége, a valutaalap azonban ezt egyelőre másként ítéli meg.

Az Európai Bizottság szerdán közölte, hogy megkezdődhetnek a hiteltárgyalások Magyarország és a valutaalap között, az IMF budapesti képviseletének vezetője pedig tegnap azt mondta: azonnal megkezdődhetnek az egyeztetések, amint a megfelelő lépések megtörténnek a jegybank függetlenségének biztosítására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×