eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Hivatalosan is Áder János a Fidesz-KDNP államfőjelöltje

Hivatalosan is jelölték köztársasági elnöknek Áder Jánost a kormánypártok.

A kormánypárti frakciók hétfőn benyújtották az Országgyűlésnek az Áder János köztársasági elnöki jelöléséhez szükséges íveket. Lázár János, a Fidesz és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a benyújtást követően elmondta, hogy a külföldön tartózkodó Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszteren kívül a frakciószövetség minden képviselője aláírta a jelölést.

A házelnöki feladatokat ellátó Lezsák Sándor a plenáris ülést azzal nyitotta meg, hogy az új köztársasági elnököt május 2-án délelőtt 10 órakor választhatja meg a ház és a képviselők pénteken reggel 8 óráig jelölhetnek új államfőt. A választás lebonyolításáról egy órával később, péntek reggel 9-kor dönt a házbizottság.

Újságírói kérdésekre Lázár János elmondta: érdeklődéssel várja, hogy az ellenzéki pártok tudnak-e majd jelöltet állítani, a pénteki házbizottsági ülésen döntően technikai kérdésekben döntenek, ahhoz, hogy az első fordulóban megválasszák Áder Jánost, a képviselők kétharmadának szavazatára van szükség, amennyiben az első forduló nem eredményes rögtön utána megtartják a második fordulót, az új elnök pedig megválasztását követő nyolcadik napon lép hivatalba.

Áder Jánost nem hallgatják meg a frakciók, Lázár János szavai szerint a kormánypártok jól ismerik a jelöltet, és ha a frakcióvezető jól értette az ellenzéki pártokat, azok nem tartanak igényt a jelölt meghallgatására.

Azt, hogy az MSZP és az LMP az elnökválasztás bojkottjával tüntet, Lázár János a házhoz az országhoz és a magyar néphez is méltatlan eljárásnak tartja.

Hanganyag: Sigmond Árpád

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×