eur:
388.61
usd:
361.13
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Brüsszel: nincs meg még a bizalom Magyarország iránt - a nap hírei

Az Európai Bizottság szerint még nem állt helyre a befektetők bizalma Magyarország iránt. Újabb egyeztetés lesz a napokban a Fidesz és a KDNP között a képviselői összeférhetetlenség ügyében. Budapesten koszorúzással egybekötött ünnepségen emlékeztek születésnapján József Attilára.

Az Európai Bizottság szerint az ország iránti befektetői bizalomra van szükség ahhoz, hogy Magyarországgal megkezdődhessenek a pénzügyi megállapodást célzó tárgyalások. A testület szóvivője azt mondta, ez a bizalom, egyelőre nincs meg. Olivier Bailly hozzátette: azt várják Magyarországtól, hogy tegyen meg minden szükséges lépést a megfelelő jogi környezet biztosításáért, tegye lehetővé a befektetők visszatérését és a gazdaságra nehezedő nyomás csökkentését. A szóvivő megerősítette: a magyar kormány a határidő letelte előtt részletes válaszokat küldött a kötelezettségszegési eljárásokkal kapcsolatos kérdésekre. Ezeket a válaszokat most jogi szempontból elemzik, és egyelőre nem tűzték ki, hogy mikor hozzon döntést a biztosok testülete.

Brüsszel jóváhagyta a Rába részvények megvásárlását

Jóváhagyta az Európai Bizottság versenyhatósága a Rába Járműipari Holding Nyrt. részvényeinek felvásárlását. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ez alapján legkésőbb április 18-áig átutalja a részvények ellenértékét az ajánlatot elfogadó részvényesek számára. A Rábában a magyar állam összességében 73,67 százalékos tulajdonrészt szerzett meg, ami 76,97 százalékos szavazati arányt biztosít a járműipari cégben. A vagyonkezelő 2011. november 7-én tett vételi ajánlatot a Rába részvények megvásárlására 815 forintos árfolyamon.

Egyeztetés a képviselői összeférhetetlenség ügyében

Újabb egyeztetés lesz a napokban a Fidesz és a KDNP között a képviselői összeférhetetlenség ügyében. Az Országgyűlés keddi döntése alapján a parlamenti képviselők a következő ciklustól más keresőfoglalkozást nem folytathatnak, és egyéb megbízatásukért - a tudományos, oktatói, művészeti, valamint a jogi oltalom alá eső szellemi tevékenységet kivéve - nem fogadhatnak el díjazást. A törvényjavaslatról a tervek szerint jövő hétfőn rendezik a zárószavazást. Rubovszky György, a KDNP frakcióvezető-helyettese elmondta: ellenzik, hogy fő foglalkozás legyen a képviselőség, mert ez szerinte kontraszelektált parlamenthez vezet.

Nyáron kezdődhet a radar építése Medinán

A tervek szerint a nyár közepén kezdődhet a Medinára tervezett NATO-radartorony építése. A Honvédelmi Minisztérium sajtóirodája közölte: az építés pontos költségvetése az eljárás után határozható meg. A becslések alapján a beruházás 1-1,2 milliárd forintba kerül majd, ebből a 18 méteresre tervezett radartorony építése csaknem egymilliárd forint lesz. A pénz a tárca költségvetésében rendelkezésre áll, ugyanakkor esély van arra, hogy a beruházás a NATO támogatásából épül meg. Ebben az ügyben várhatóan még a hónap végén döntenek. A Honvédelmi Minisztérium tavaly márciusban jelentette be, hogy a korábban a Zengőre, majd a Tubesre tervezett radart a Tolna megyei Medinán építik meg, ahol az 1987-ben üzembe helyezett, szovjet technológiával működő radart várhatóan 2013 végén váltja fel a háromdimenziós radarrendszer.

Nyomozás a tiszaeszlári beszéd ügyében

Közösség elleni izgatás gyanúja miatt nyomozást rendelt el a Központi Nyomozó Főügyészség a parlamentben múlt héten elhangzott, Tiszaeszlár 130 éve című felszólalás ügyében. Fazekas Géza, a szervezet szóvivője az InfoRádióban elmondta: az ügyben Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője tett feljelentést, mert szerinte a televízión keresztül közvetített beszédében Baráth Zsolt, a Jobbik országgyűlési képviselője az ország nyilvánossága előtt a magyar zsidóság ellen uszított.

Megemlékezés a költészet napján

Budapesten koszorúzással egybekötött ünnepségen emlékeztek születésnapján, a költészet napján József Attilára szülőházánál, a IX. kerületi Gát utcában. Lackfi János költő a megemlékezésen arról beszélt, hogy József Attila mindannyiunk lelkiismeret-furdalása, és arra biztatta a jelenlevőket, hogy őrizzék meg a költő emlékét. A költészet napját József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben megünneplik Magyarországon április 11-én.

Eljárás e-könyvek drágítása miatt

Az Egyesült Államokban trösztellenes eljárást kezdeményezett a kormány az Apple és több könyvkiadó ellen, azzal vádolva őket, hogy a verseny korlátozása érdekében az elektronikus könyvek árának emelésére szövetkeztek. Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint az Amazon elektronikus könyvforgalmazó elleni árkartell miatt a fogyasztók több tízmillió dollárral többet fizettek az e-könyvekért, mint amennyit rendes versenykörülmények között kellett volna. Az e-könyvekről megkötött feltételezett árkartell ügyében korábban az Európai Unió is vizsgálatot indított.

Két földrengés is volt Szumátra térségében

Az Indiai-óceán térségében visszavonták a szökőárriadót néhány órával az indonéziai földrengések után. Szumátra térségét előbb egy 8,6-es, majd egy 8,2-es erősségű rengés rázta meg. Áldozatokról és károkról nem érkezett jelentés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×