eur:
387.69
usd:
357.11
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Miért nem kezdődtek még el a hivatalos tárgyalások az IMF-fel?

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint minden fél érdekelt egy gyors hitelmegállapodásban. Brüsszel a tárgyalások megkezdését a kifogásolt törvények megváltoztatásához köti. Viszont nem kizárt, hogy a bírók nyugdíjazásának ügye az európai bíróság elé kerül.

Egy nap alatt is meg tudunk állapodni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök december elején a Magyar Rádióban. Nem tudni azonban, mikor lehet ez a nap. A kormány áprilisi, egyes elemzők májusi megállapodásról beszélnek.

A hivatalos tárgyalások még nem kezdődtek el az EU-val és az IMF-el. Brüsszel korábban közölte, ennek feltétele a jegybanki függetlenség biztosítása és a bíróságok normális működésének garantálása.

Menet közben három ügyben kötelezettségszegési eljárás is indult Magyarországgal szemben. A brüsszeli aggályok nagy részét a kormány elfogadta és kész módosítani. A jegybanki vezetők fizetése, az esküjük, valamint a bírók nyugdíjazása vitapont maradt. Utóbbinál számít Navracsics Tibor miniszterelnök helyettes a legnagyobb vitára. Az Európai Bíróságig is eljuthat az ügy - mondta a Magyar Televízió reggeli műsorában.

Ugyanakkor az unió konkrét törvényi változtatásokhoz köti a tárgyalások elkezdését - erősítette meg az InfoRádiónak Karvalits Ferenc, a jegybank alelnöke , a tárgyalódelegáció tagja.

A Fidesz frakcióvezetője, Lázár János múlt héten arról beszélt, március második felében kerülhetnek a módosítások a parlament elé.

Cséfalvay Zoltán államtitkár egy konferencia után arról beszélt, minden fél érdekelt egy gyors megállapodásban.  Brüsszel várja a magyar kormány válaszát, és úgy véli, ez a válasz nyugvópontra viszi az ügyet.

Az IMF részéről hivatalos előfeltétel nem hangzott el, csak sajtóinformációk szóltak arról, hogy az egykulcsos adó megváltoztatása lehet az. Múlt héten emiatt megkerestük az IMF magyarországi irodavezetőjét, hogy az egykulcsos adó, vagy az azt bebetonozó stabilitási törvény megváltoztatása előfeltétel-e, de nem kaptunk választ.

Az IMF magyarországi misszióvezetője január végén egy interjúban leegyszerűsítve azt mondta, szeretné látni a kormány elkötelezettségét a gazdasági stabilitást biztosító intézkedésekkel kapcsolatban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×