eur:
387.61
usd:
356.98
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Így újul meg a Kossuth tér

A Kossuth Lajos tér átalakításával kitiltanák az autókat a Parlament melletti területről. A gyalogosok mellett csak a villamos és egy kerékpárút maradna a téren 2014-től. Máshová helyezhetik a téren található szobrokat is.

A Kossuth tér átépítése a múlt hét végi elkerítéssel a gyakorlatban is elindult. A Kossuth tér északi, Jásza Mari tér felé eső részén megkezdődtek a közművek feltárásai és a régészeti vizsgálatok is.

Az elképzelések szerint ezen a területen alakítják ki a 400-500 férőhelyes mélygarázst, és a Parlamenthez tartozó látogatóközpontot. A tervek szerint megváltozik az egész tér kialakítása, a nemzet főtere egy impozáns térré fog válni - mondta Cselovszki Zoltán, Belváros-Lipótváros főépítésze.

A tervek szerint a Kossuth teret az 1944 előtti állapotba állítanák vissza, ezért nemcsak Kossuth Lajos szobrát, hanem Károlyi Mihályét és József Attiláét is máshová helyezhetik. Azt még nem tudni, mely alkotások kapnak helyet a téren.

A tér rendezési terveinek elkészítésére több, a Parlament közelsége és az összeépítés miatt nemzetbiztonsági átvilágításon átesett pályázót kértek fel, a győztessel várhatóan március végén kötnek szerződést.

A tér felszíni rekonstrukciója 2013 tavaszán kezdődhet meg, és 2014-ben fejeződne be.

A Városvédő Egyesület elnöke szerint a parkosítás jó lépés, de a szobrok áthelyezését mindenképpen át kell gondolni. Ráday Mihály az InfoRádiónak azt mondta: a tér a világörökség része, így az átépítés terveinek át kell futniuk a Műemlékvédelmi Hivatalon is.

Kifejtette: a József Attila-szoborral kapcsolatban azokkal ért egyet, akik azt mondják, hogy az ő megbecsülése hozzátartozik az 1944 utáni időszakhoz, ezért nem bántaná. "Ha belegondolunk, hogy 60 éve áll ott egy új Kossuth szobor, míg a régi 25 évig se volt ott, hát nem tudom, hogy melyik történelmi időszak hosszabb" - emelte ki Ráday Mihály.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×