eur:
387.02
usd:
356.53
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Drágább lesz a tojás és a baromfihús is

További drágulás várható a boltok polcain: a tojás ára 2-3 forinttal, a baromfihúsé pedig 6-8 százalékkal emelkedik - közölte a Baromfi Terméktanács.

A tojás ára már az év elején is jelentősen emelkedett, és az uniós szabályok betartása miatt további drágulásra lehet számítani - közölte Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke. Hozzátette: az étkezési tojás piacán az erőltetett ketreccserék következményeit nyögi egész Európa. Az uniós szabályok miatt ugyanis ki kellett dobni a régi tyúkketreceket.

A Baromfi Terméktanács elnöke kiemelte: az árak emelkedésében szerepe lehet a várható tojáshiánynak is. Bárány László szerint azokban az istállókban, ahol most az új ketreceket szerelik be, a tyúk nem tud tojni, emiatt nagy tojáshiány van, ez nyárig nagy hatással lesz a tojás árára.

Arról is beszélt, hogy a csirke- és pulykamellfilé kilója 50-60 forinttal drágul, a combnál 20-40 forintos áremelkedés várható.

Március első felében kezdődik a drágulás, elsősorban azoknál a termékeknél, amelyek kifejezetten napi fogyasztásúak, ilyen a csirke és a pulyka - tette hozzá.

A terméktanács mérlege szerint 2010-ben 410-420 milliárd forint értékben, 465 ezer tonna baromfit vásároltak és dolgoztak fel. Ebben az évben kevesebb baromfi kerül a feldolgozókba, mert a takarmányárak már most 10-18 százalékkal megemelkedtek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×