eur:
387
usd:
356.26
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

A metró- és HÉV-vezetők is sztrájkolhatnak

Újabb BKV-s szakszervezet jelenthet be napokon belül sztrájkot. A metró- és HÉV-vezetők a megemelt munkaidő miatt tiltakoznak. Eközben a cégvezetés bejelentette, hogy márciustól ingyenes bérleteket csak a BKV dolgozói kapnak, azok hozzátartozói nem.

Jáger István, a metró- és HÉV-vezetőket tömörítő Fővárosi Közlekedési Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke az ellen tiltakozik, hogy márciustól 8 órára emelik a járművezetők munkaidejét, amivel veszélyeztetik az dolgozók egészségét. A túlmunka tilalma is megszűnik, így a járművezetők egészségi állapotának romlása elkerülhetetlen - tette hozzá Jáger István, aki kiemelte, hogy már eddig is nagy terhelésnek voltak kitéve.

A szakszervezeti vezető kiemelte, hogy a sztrájkot egyhetes kollektív munkaügyi vitának kell megelőzni, ez pénteken lejár. Jáger István szerint a sztrájk már előkészítés alatt van.

A 3-as metróvonalon kétperces követési idővel 32 vonat van forgalomban. Jáger István kiemelte, ha ebből sztrájk esetén kiveszik az egyharmadát, akkor megnő a követési idő és egyre nagyobb tömeg zsúfolódik össze a megállók peronjain. Ezért a felelősséget a munkáltatónak kell vállalnia, és a cégvezetés dönthet arról, hogy egy-egy megállót vagy a teljes vonalat lezárja-e.

A Közlekedési Érdekvédelmi Körök Szövetsége is csatlakozhat a metrósok munkabeszüntetéséhez. Nemes Gábor alelnök tiltakozott az ellen, hogy márciustól ingyenes bérleteket csak a BKV dolgozói kapnak, a hozzátartozók nem.

A közlekedési vállalat közleményében arra hivatkozott, hogy a BKV rossz anyagi helyzete nem teszi lehetővé a hozzátartozók ingyenes utazását. Nemes Gábor szerint ettől nem jut több bevételhez a cég, mert a kollektív szerződés hiányában csökkentek a fizetések és a dolgozók nem tudnak bérleteket venni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×