eur:
387.69
usd:
357.02
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Újabb egyházakat ismert el a parlament - a nap hírei

Kibővítette az elismert egyházak körét a parlament. Erősítené az állami szerepvállalást az egészségügyben a Fidesz parlamenti frakciója. Németországban megszavazta a második görög mentőprogramot a törvényhozás alsóháza. A nap legfontosabb hírei február 27-én.

Kibővítette az elismert egyházak körét a parlament: a decemberi 14 után újabb 18 vallási közösségnek szavaztak meg egyházi jogállást a kormánypárti képviselők. A törvényhozás 66 vallási közösség kérelmét elutasította, így azok március 1-jével elveszítik egyházi státuszukat és egyesületként működhetnek. Ezek a vallási közösségek legkorábban egy év múlva kezdeményezhetik, hogy ismerjék el őket egyházként.

Sikeresen lezárultak a felsőoktatási jelentkezések pénteken éjfélkor - mondta az Országgyűlésben az oktatási államtitkár. Hoffmann Rózsa napirend előtt hozzátette: részletes eredményeket a hét végén, illetve áprilisban közölnek a jelentkezési adatokról. Az államtitkár a megújuló felsőoktatás fontos elemének nevezte a minőséget, a versenyképességet, valamint a valós gazdasági és társadalmi igénynek megfelelést. A szocialista Hiller István úgy vélte: a felvételi keretszámok módosítása önkényes, a Diákhitel 2 pedig átgondolatlan és felelőtlen. A jobbikos Balczó Zoltán társadalomellenesnek nevezte a finanszírozási rendszert, az LMP-s Osztolykán Ágnes pedig úgy fogalmazott: a törvénnyel elveszik a fiatalok lehetőségét a valós társadalmi mobilitástól.

Véget vetne a privatizációnak és erősítené az állami szerepvállalást az egészségügyben a Fidesz parlamenti frakciója. A képviselőcsoport vezetője, miután a frakció meghallgatta Szócska Miklós egészségügyi államtitkárt az ágazat fejlesztési terveiről, azt mondta: álláspontjuk szerint az eddigi egészségügyi privatizációkat is felül kell vizsgálni. Lázár János szólt arról is, hogy nem lehet halogatni az orvosok, a rezidensek, az ápolók és a szakszemélyzet bérviszonyainak rendezését.

Új választási programtervezetet készít május 1-jére az MSZP; a dokumentumot a Párbeszéd a nemzetért nevű rendezvénysorozaton vitatják meg - közölte a párt elnök-frakcióvezetője. Mesterházy Attila azt mondta: a dokumentum kiemelt témája lesz az euro-atlanti integráció mélyítése, ami a szocialisták szerint segíthet Magyarországnak kilábalni a válságból. Hozzátette: szerepel majd a tervezetben az egészségügy, az oktatás, valamint a nyugdíjrendszer és szociális ellátórendszer színvonalának javítására kidolgozott elképzelésük is.

Mintegy 300 milliárd forint uniós és hazai forrás áll rendelkezésre 2013-ig a Darányi Ignác Terv megvalósítására. A vidékfejlesztési miniszter azt mondta: a pályázatokat még az idén megnyitják. Fazekas Sándor Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Államigazgatási Kollégium ülésén arról beszélt, hogy a Nemzeti Vidékstratégia és a Darányi Ignác Terv elsődleges célja a vidék életminőségének javítása.

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos követi Ángyán Józsefet a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkári posztján. Budai Gyula megerősítve az Origo portál információját - elmondta: várhatóan március 1-jétől tölti be a tisztséget. A fideszes országgyűlési képviselő hozzátette: arról még nem született döntés, hogy a kormánybiztosi pozícióját megtartja-e.

Magyarország adósmegítélési szempontjából negatív fejleménynek nevezte a kohéziós juttatások részleges felfüggesztésének kilátásba helyezését a Moody's. A világ legnagyobb hitelminősítő csoportjának elemzői úgy vélték: ha Magyarország nem kapja meg a felzárkóztatási támogatások mintegy harmadát, akkor nehezebbé válik az államháztartási célok teljesítése. Korábban Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője azt mondta: nem tart szükségesnek gazdaságpolitikai irányváltást az európai bizottsági javaslat miatt.

Németországban nagy többséggel megszavazta a második görög mentőprogram végrehajtásáról szóló javaslatot a törvényhozás alsóháza. A berlini vezetés az euróövezeti pénzügyminiszterek előző heti megállapodásához kérte a képviselők hozzájárulását. E szerint Görögország 130 milliárd euró hitelt kap az ideiglenes euróövezeti stabilitási mechanizmus keretében, és hozzájut a 2010 májusában indult első mentőprogramban megítélt 110 milliárd euró eddig fel nem használt részéhez, 24,4 milliárd euróhoz.

Tíz jelölésből ötöt váltott díjra a 84. Oscar-díj-átadáson A némafilmes című alkotás. A legjobb filmnek járó díj mellett a film rendezőjét, a francia Michel Hazanaviciust és főszereplőjét, Michel Hazanaviciust is jutalmazta az Amerikai Filmakadémia. A legjobb színésznő díját Meryl Streep, A Vaslady címszereplője kapta, míg a legjobb idegen nyelvű film szobrocskáját a Nader és Simin - Egy elválás története című iráni film alkotói vehették át.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×