eur:
389.31
usd:
361.97
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Ennyivel drágulhat a baromfihús tavasszal - lapszemle

A Népszabadságnak a Baromfi Terméktanács elnöke, a Magyar Nemzetnek pedig a Nemzeti Üdülési Szolgálat vezetője nyilatkozott.

A csirke- és pulykamellfilé kilója legalább 40-50 forinttal drágul, a combnál 20-30 forintos áremelkedés várható - közölte Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke a Népszabadságban. A takarmányok árának emelkedése és a növekvő egyéb kiadások miatt a 2011-ben jól teljesítő ágazat képtelen lesz az ismétlésre ebben az évben.

Új szociális üdültetési és étkezési rendszert épít ki az állam, amelyet az Erzsébet-utalvány forgalmazásából befolyó bevételből finanszíroznak - fejtette ki a Nemzeti Üdülési Szolgálat vezetője, Guller Zoltán a Magyar Nemzetben. Az EU illetékesei azért kértek tájékoztatást a magyar kormánytól az államilag támogatott utalványok ügyében, mert január elsejétől a Magyar Nemzeti Üdülési alapítvány által kibocsátott Erzsébet-utalvány valamint a Széchenyi-pihenőkártya kedvezőbb adó és járulékfizetés mellett adható a munkavállalóknak, mint más kibocsátott étkezési és turisztikai utalvány. A kérdés azért merül fel, mert Brüsszelt érdekelte, hogy a piackorlátozás indokolt mértékű-e. Guller Zoltán a lapnak elmondta: meggyőződése, hogy a cafetéria területén az állam arányosan és jogszerűen avatkozik be a piaci viszonyokba.

Csődközelben a Galéria? - teszi fel a kérdést a Magyar Nemzet. A lap információi szerint tavaly december 31-ig - Csák Ferenc korábbi főigazgató távozásáig - több mint 80 millió forint lejárt tartozás és több mint 30 millió forint, az idei évre átütemezett adósság halmozódott fel a Nemzeti Galériában. A hiány okainak feltárása jelenleg is tart. A lap úgy tudja, az állami támogatás a galéria munkatársainak bérét fedezi, a rezsiköltségek kifizetése már gondot okozhat, drasztikus állami beavatkozás nélkül pedig akár hónapokon belül is csődbe mehet az intézmény.

Visszatérni látszik a kétezres évek elején terjedő ingatlanos aranyláz az Index.hu szerint: több száz magyar vásárolt már lakást Floridában, busás hasznot remélve. A befektetők két legyet ütnek egy csapásra, a bedőlt amerikai adósok jelentős része szívesen bérli vissza elárverezett lakását, miközben az ingatlanárak emelkedése is várható. Kockázat persze van, a válság mélyülése tovább csökkentheti az árat, így bukhatjuk a bérlőket, de akár, ha hitelből vesszük, a lakást is.

Egészen elképesztő Európából nézve az amerikaiak magas benzinárak miatti aggodalma - írja a Portfolio.hu. Igaz, hogy az üzemanyag literje az év ezen szakaszában még soha nem volt olyan drága, mint most, azonban még így is csak a 208 forintos szinteknél járnak. Obama szerint nincs könnyű megoldás az emelkedő energiaárak legyőzésére.

A Malév leállásával keletkező űrre gyorsan lecsaptak a légitársaságok abban a reményben, hogy nagyobb részesedést hasíthatnak ki a legnagyobb szereplőjét elvesztő piacból - olvasható a Pénzcentrum.hu-n. Számos légitársaság jelentett be járatsűrítéseket, de új célállomások is akadnak bőven, főként a két diszkont légitársaságnak, a Ryanairnek és a WizzAirnek köszönhetően. Egyes desztinációk azonban eltűntek a Budapest Airport kínálatából. A Malév leállása óta három hét telt el, több balkáni városra azonban továbbra sincs jelentkező.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy a kormánnyal kötött megállapodásban a bankszövetség azt javasolta, ne csak a kétgyermekes családok kerülhessenek az eszközkezelőbe, hanem minden család, amelyik kiskorú gyereket nevel, ez a módosítás még nem történt meg.

Hanganyag: Windisch Judit

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
PSG–Borussia Dortmund 0-1

BL élőben
PSG–Borussia Dortmund 0-1

A Paris Saint-Germain hátrányból próbálja meg kiejteni a Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Pályaválasztóként 2015 októbere óta a PSG csak a Bayern ellen maradt a BL-ben gól nélkül.

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×