eur:
389.31
usd:
362.02
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Adóssággal küzd a Nemzeti Galéria

Mintegy százmillió forint adósság szorongatja a Magyar Nemzeti Galériát. Az intézmény gazdálkodását a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal és költségvetési felügyelő is vizsgálja.

Adósságok nélkül vette át elődjétől a patinás kulturális intézményt, ám adóssággal terhelve távozott a Magyar Nemzeti Galéria decemberben lemondott főigazgatója, Csák Ferenc - írja a Magyar Nemzet.

A napilap információi szerint Csák Ferenc - Hiller István korábbi kultuszminiszter államtitkára - az országgyűlési választások előtt, 2009 novemberében, egyetlen pályázóként nyerte el a galéria vezetését, és 2010 márciusában új kabinetiroda létrehozásával, új logók terveztetésével kezdte munkáját, majd egy műtárgyvizsgálatokra szakosodott magáncéget is beköltöztetett volna a galériába, amely rövid múltja ellenére 2008-ban milliárdos közbeszerzési eljáráson aratott sikert.

Ellentmondásos a Munkácsy Alapítvány és a Nemzeti Galéria együttműködése, hiszen bár a magánalapítvány a kiállítások költségeit megelőlegezi, de a profit jelentős része is nála marad, így az intézmény jószerivel semmit nem tud finanszírozni saját bevételeiből.

Csák Ferenc egy tavalyi televízió-interjúban fél-profitorientált szervezetnek nevezte a Nemzeti Galériát, és 320 millió forintos bevételi tervről beszélt.

A Magyar Nemzet információja szerint Csák Ferenc főigazgató távozásáig több mint 80 millió forint lejárt tartozás és több mint 30 millió forint, az idei évre átütemezett adósság halmozódott fel a galériában.

A hiány okainak feltárása jelenleg is tart.

Az InfoRádió megkereste az ügyben a Magyar Nemzeti Galéria működést vizsgáló költségvetési felügyelőt, Kovács Bálintot, aki későbbre ígért tájékoztatást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
PSG–Borussia Dortmund 0-0

BL élőben
PSG–Borussia Dortmund 0-0

A Paris Saint-Germain egygólos hátrányból kezdve próbálja meg kiejteni a Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Pályaválasztóként 2015 októbere óta a PSG csak a Bayern München ellen maradt a BL-ben szerzett gól nélkül.

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×