eur:
385.97
usd:
354.62
bux:
68673.84
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

Rijádban tárgyalt Kövér László - a nap hírei

A magyarországi romák tömeges kivándorlásának kérdéséről tárgyalt Rijádban Kövér László, az Országgyűlés elnöke kanadai kollégájával. Borkai Zsolt marad a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. Parlamenti vitát kezdeményez az MSZP a kedden nyilvánosságra került kormányzati megszorításokról.

A többi között a magyarországi romák tömeges kivándorlásának kérdéséről tárgyalt Rijádban Kövér László, az Országgyűlés elnöke kanadai kollégájával. A két politikus a szaúdi házelnök meghívására érkezett a városba a világ legnagyobb gazdaságait és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport parlamenti elnökeinek értekezletére. A rijádi tanácskozásra meghívást kapott Magyarország is, bár nem tagja a G20-csoportnak. Kövér László a Noel Kinsellával tartott megbeszélésen azt hangsúlyozta: a romákat nem üldözik el Magyarországról és a kormány államtitkárságot hozott létre a kérdés rendezésére, a ciklus végéig pedig kétszázmilliárd forintot költenek a hátrányos helyzetű emberek felzárkóztatására.

Borkai Zsolt marad a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. Erről vasárnapi közgyűlésén döntött a MOB. Borkai Zsolt, Győr fideszes polgármestere - aki 2010. novembere óta elnöke a MOB-nak - az egyetlen jelölt volt a posztra. A közgyűlés a bizottság 5 alelnökének választotta Magyar Zoltánt, Leyrer Richárdot, Monspart Saroltát, Tóth Miklóst és Deutsch Tamást. Az alapszabály értelmében automatikusan az elnökség tagja lett Schmitt Pál államfő, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke és Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair-Play Bizottság elnöke. A bizottság elfogadta a sporttörvény előírásait tartalmazó alapszabály módosítását, ennek értelmében az eddigi öt helyett egyetlen köztestület, a MOB veszi át az irányítást a magyar sportban, állami feladatokat ellátó civil szervezetként.

Parlamenti vitát kezdeményez az MSZP a kedden nyilvánosságra került kormányzati megszorításokról. Tukacs István, a szocialista párt országgyűlési képviselője emlékeztetett: a keddi Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapján a minisztereknek a gyógyszertámogatások és a közösségi közlekedés finanszírozásának csökkentésére kell javaslatot tenniük, de a dokumentumban kormányzati beruházások leállítását is rögzítik. Hozzátette: azt kezdeményezik, hogy a kormány terjessze az Országgyűlés elé az idei költségvetés kiigazításáról szóló intézkedéseit. Közben vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a fővárosi MSZP annak kiderítésére, hogy mekkora veszteséget okoz Budapestnek a tűzoltóságok átalakítása. Harangozó Tamás, a szocialista párt országgyűlési frakcióvezető-helyettese emlékeztetett: a fővárosban tizenhétről nyolcra csökken a tartalékjárművek száma, Csepelen, a II. és a XXII. kerületben, valamint a belvárosban pedig egyetlen fecskendős tűzoltóautó marad készenlétben.

Javaslatcsomagot készített az LMP a BKV finanszírozására. A tervezetet szerdán nyújtja be az ellenzéki párt fővárosi frakciója a Fővárosi Közgyűlésnek. Jávor Benedek, az LMP parlamenti frakcióvezetője arról beszélt: törvényjavaslatot nyújtottak be az Országgyűlésnek a fogyasztói árkiegészítések rendezésére, ami önmagában évi 10 milliárd forint pluszt jelentene a BKV-nak.

A Malév leállása miatt a korábban vártnál 2 millióval kevesebb utasra számít a Liszt Ferenc-repülőteret üzemeltető Budapest Airport. Hardy Mihály, a társaság kommunikációs igazgatója elmondta: az idén eredetileg 9 millió 200 ezer utassal számoltak. Hozzátette: bár több légitársaság is jelezte, hogy új járatokat indít, vagy bővíti kapacitását, így is kénytelenek voltak módosítani az idei előrejelzésen. Hangsúlyozta: 10 olyan úti cél is van, amelyre csak a Malév vitt utasokat, és amelyekre eddig más légitársaság nem jelentkezett. Hardy Mihály példaként említette a belgrádi, szkopjei, szarajevói és a bejrúti repülőteret.

Március elsejéig kell a gazdasági társaságoknak, egyéni vállalkozásoknak kezdeményezniük a területi kereskedelmi és iparkamaránál a regisztrációt. Az 5 ezer forintos kamarai hozzájárulást március 31-ig kell megfizetni a tavaly novemberben elfogadott törvénymódosítás alapján. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara adatai szerint január elseje óta 200 ezren kezdeményezték a kamarai regisztrációt, közülük több mint 129 ezren a február elején elindított online rendszerben.

Megkezdődött a fővárosi Kossuth Lajos tér átépítésének előkészítése - közölte az Országgyűlés Hivatalának gazdasági főigazgatója. Bakos Emil elmondta: első lépésként elkerítették a térnek a parlament épületétől északra, a Jászai Mari tér felé eső részét. Hozzátette: ezen a területen alakítják ki azt a 4-500 férőhelyes mélygarázst és látogatóközpontot, amelyre korábban az Országgyűlés adott felhatalmazást. A főigazgató emlékeztetett: a Ház döntésének megfelelően az 1944 előtti állapotok szerint rendezik a területet, ennek része lesz például, hogy a téren a villamosvonalon és a kerékpárúton kívül megszűnik a közúti közlekedés.

Konkrét eredmény nélkül zárult a hétvégén Mexikóban tartott kétnapos G20-as csúcsértekezlet. A tanácskozás témája az euróövezeti adósságválság volt. A világ 19 legfejlettebb országát, valamint az Európai Uniót tömörítő csoport pénzügyminiszterei és jegybankelnökei között csak elvi egyetértés jött létre a pénzügyi rendszer stabilitásának növeléséről. A konkrét lépésekről továbbra is jelentősek a különbségek. Az Egyesült Államok azt szeretné, ha az euróövezet bővítené az adósságproblémák kezelésére szolgáló pénzügyi alapot, Németország ugyanakkor úgy véli: a növekedést a strukturális, pénzügyi és munkaerő-piaci reformok segítenék.

Elhagyhatta a kórházat Nelson Mandela. Dél-Afrika volt államfőjét szombaton hasi fájdalmak miatt vitték kórházba, ahol megvizsgálták, de az orvosok nem találtak komoly problémát a 93 éves politikusnál. Nelson Mandela 1994-ben, az első nem faji alapon lezajlott választások eredményeként lett Dél-Afrika államfője. A Nobel-békedíjas politikus 8 éve vonult vissza, azóta sokat romlott az egészsége.

Címlapról ajánljuk
Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Robert Fico többórás műtéten esett át, miután egy merénylő többször rálőtt és életveszélyesen megsebesítette.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×