eur:
387.69
usd:
357.07
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Mit mernek kezdeni az elit kimenekített millióval?

A görög kormány zároltatta egy gazdag vállalkozó külföldi bankszámláit, hogy hozzájusson az "államnak járó pénzhez". Az InfoRádió által megkérdezett szakértő nem zárja ki, hogy meginduljon egy ilyen hullám Görögországban.

Először folyamodott ehhez a lépéshez Athén a gazdasági és pénzügyi válság kitörése óta. A szóban forgó vállalkozó a vegyipari szektorban tollasodott meg, majd néhány év múlva egy kereskedelmi bank igazgatótanácsának elnöke és főrészvényese lett. Három svájci bankszámláján 158 millió euró van - írta pénteken a Süddeutsche Zeitung.

A görög jegybank vizsgálata kiderítette, hogy üzletemberek az utóbbi években nem kevesebb, mint 700 millió eurót menekítettek ki külföldre, miközben nagyvállalatok és gazdag személyek legalább 50 milliárd euróval tartoznak a görög államnak.

Pogátsa Zoltán, a Nyugat-Magyarországi Egyetem docense nem zárja ki, hogy ezzel a lépéssel meginduljon egy hullám Görögországban. A GDP 3-5 százalékára becsülik az évente kiáramló pénzeket, és ha ezt meg tudnák fogni, helyreállítaná a költségvetés egyensúlyát - tette hozzá.

A szakértő szerint kérdés, hogy lesz-e politikai bátorság a görög elit elleni vagyonosodási vizsgálatok megindításához.

Az újabb, 130 milliárd eurós mentőcsomaghoz anyagi eszközökkel hozzájáruló államok vezető politikusai hetek óta szorgalmazzák, hogy a görög kormány mindaddig zárolja a tehetős emberek vagyonát, amíg az utóbbiak nem fizetik ki az állammal szembeni tartozásaikat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×