eur:
385.49
usd:
354.3
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

Az éhségmenet felidézésével kezdődött az MSZP-választmány ülése

A Munkát, kenyeret! elnevezésű tiltakozó menetre emlékeztek az MSZP választmányának szombati ülésen.

Simon Gábor, a testület elnöke bevezetőjében üdvözölte, hogy az éhségmenetként ismertté vált akció szervezői mozgalmat alakítottak a héten. A tiltakozó menet február 6-án indult el Miskolcról, és 13-án ért a Parlamenthez. A szervezők azt közölték, hogy akciójukkal három dolgot szeretnének elérni: "munkát, kenyeret és a megélhetéshez elég bért".

A választmányi elnök kiemelte, hogy az MSZP támogatta az akciót - amelyről az ülés kezdetén egy rövid video-összeállítást is levetítettek -, több képviselőjük részt is vett benne.

Egyikük, Gúr Nándor, a parlament foglalkoztatási bizottságának elnöke kijelentette: az MSZP nem éhséglázadásokat akar, hanem felhívni a figyelmet arra, hogy folyamatosan nő a létminimumon vagy alatta élők száma, és országszerte, de különösen a keleti országrészben hiányoznak a munkalehetőségek. Kitért arra is, hogy az előző kormány alatt nettó 60 ezer forintot kaptak a nyolc órában foglalkoztatott közmunkások, ma viszont már csak 47 ezret.

A választmányi ülésen - amelynek kezdetén Galkó Balázs szavalta el József Attila Alkalmi vers a szocializmus állásáról című versét - a küldöttek zárt tanácskozáson hallgatják meg Csepeli György szociálpszichológust a kormány intézkedéseinek hatásáról, Závecz Tibor, az Ipsos véleménykutatási igazgatója pedig a magyar társadalom politikáról alkotott véleményéről tart előadást.

Várhatóan módosítják a választmány szervezeti és működési szabályzatát, és döntenek arról a beszámolónak a tartalmáról, amelyet a testület az elmúlt kétévi munkájáról a március végi tisztújító kongresszusra készít.

Címlapról ajánljuk
Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

A védelmi miniszter és kormányfőhelytettes azt közölte, hogy Robert Fico állapota nagyon komplikált, és a miniszterelnök az életéért harcol.

Boris Pistoriusnál betelt a pohár: saját kormányára támadt a miniszter

Elfogyott a türelme Boris Pistoriusnak a költségvetési megtakarításokkal kapcsolatos, immár maratoni vitában. Ráadásul ennek egy koalíciós reggelin adott hangot, amelyet az általa vezetett minisztériumban tartottak több társminisztérium képviselőinek részvételével. Értesülések szerint a reggeli kellős közepén a miniszter olyan kijelentésre ragadtatta magát, amit többen akár félre is értelmezhettek volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×