eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Így készül az ország a havazásra

Erős havazást és szélvihart prognosztizál az Országos Meteorológiai Szolgálat. Országszerte több melegedőt megnyitottak, a Főgáz moratóriumot hirdetett, a közterület-fenntartók pedig készenlétben vannak. A fővárosi cégek és a civil szervezetek felkészültek a havazásra.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az elmúlt napok fagyos időjárásához havazás is társul. Péntek délelőtt az ország déli részén havazás kezdődik, amely lassan észak, északkelet felé terjeszkedik, majd szombatra virradó éjszaka a Kárpát-medence északnyugati részére is átterjed. Vasárnap délelőttől - nyugatról indulva - kezd majd megszűnni a hóesés.

A Fővárosi Közterület-fenntartó minden úttakarító járművét készenlétbe állította a várható havazás miatt - mondta az ReggelInfónak a cég vezetője. Klug Lajos kifejtette: minden olyan munkagépet előkészítettek és hadra tudnak fogni, ami az FKF Zrt. tulajdonában van, így 142 db szóró és ekéző jármű, 13 db rakodógép valamint 46 db egyéb kiszolgáló jármű áll készenlétben.

A járdák takarítása továbbra is az ingatlantulajdonosok feladata, aki elmulasztja a síkosság-mentesítést, 100 ezer forintig terjedő bírságra számíthat.

A Főgáz moratóriumot hirdetett, így a fagyos idő végéig nem kapcsolja ki nem fizető ügyfeleinél a gázszolgáltatást - mondta Bálint Norbert, a társaság szóvivője. Ezt Budapesten és tíz megyében hirdették meg azért, hogy tudjanak segíteni azoknak az ügyfeleknek, akiknél jelenleg ki kellene kapcsolni a gázszolgáltatást tartozás miatt.

Országszerte több melegedőt nyitottak a rászorulóknak. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat negyven férőhelyes ideiglenes menedéket nyitott a Volánbusz Zrt. Etele téri pályaudvarának emeletén - közölte Vecsei Miklós, a szervezet alelnöke.

A Magyar Református Szeretetszolgálat teajárattal igyekszik segíteni. Gilicze Réka, a szervezet szóvivője kiemelte: Debrecenben három, Budapesten pedig öt helyen járják az utcákat, illetve keresik a hajléktalanokat. A forró tea mellett még C-vitamint, élelmiszert, édességet kapnak.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet főigazgató-helyettese, Páldy Anna a télen szokásos réteges öltözködést javasolta mindenkinek. Hangsúlyozta, hogy römény szeszt lehetőleg ne igyunk, ugyanis elfogyasztása után hirtelen melegérzetet kelt a szervezetben, bőrereket kitágítja, azon keresztül a test leadja a hőt, de így még hamarabb és még jobban lehűl a szervezet.

Hatala József, Országos Rendőr-főkapitány a hétvégi utazások elhalasztására kérte a lakosságot. Kiemelte, hogy csak az utazzon akinek feltétlenül fontos. Gyermekeket és fiatalkorúakat a lehetőségekhez képest a legnagyobb mértékben tartsák távol az utazástól - tette hozzá.

Karner Miklós, Az Autó című szaklap szerkesztője szerint a hideg miatt érdemes autónkra is odafigyelni, a legfontosabb a fagyálló és ablakmosó folyadék ellenőrzése.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület pedig úgy vélte, hogy ezekben a napokban a kint tartott háziállatokat is beengedhetik gazdáik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 11:53
×
×
×
×