eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Rogán: A fővárosnak önmagán és a cégein kell spórolnia

Rogán Antal szerint saját magán kellene spórolnia a fővárosnak a BKV megmentéséhez.

A parlament és a főváros gazdasági bizottságának fideszes elnöke, V. kerületi polgármester emlékeztetett arra: 2010-ben és 2011-ben Budapest egyetlen forint működési támogatást sem adott közlekedési cégének, míg a kormány több mint 140 milliárd forinttal támogatta azt.

A politikus úgy vélte: mostanra kiderült, hogy újabb külső forrással, adóemeléssel nem lehet számolni, ezért Budapestnek egyebek mellett meg kellene vizsgálnia, mely beruházásokat lehet elhalasztani vagy lemondani.

Rogán Antal szerint az a kérdés is felmerül, hogy jelenlegi helyzetében a főváros megengedheti-e magának, hogy cégei közül a Budapesti Közlekedési Központ működésére költse a legtöbb pénzt.

A főváros vezetése szerint nem reális többletbevételek nélkül megoldani a budapesti közösségi közlekedés finanszírozását.

György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes közleményében szükségesnek minősíti, hogy a főváros "minden ésszerű és lehetséges mértékig" részt vállaljon a budapesti tömegközlekedés finanszírozásában, de önmagában nem tudja megoldani a kérdést.

Mint írta, a főváros a 150 milliárdosra apadt működési költségvetéséből nem tudja a hiányzó 73 milliárd forint működési forrást biztosítani a budapesti tömegközlekedésre, és visszafizetni a BKV 58 milliárd forintos lejáró hitelét, "csak ha minden más feladatát megszünteti, a közutak fenntartásától a színházakon, közterület-felügyeleten, parkfenntartáson, köztisztasági feladatokon és gyermekvédelmi intézményeken át a gimnáziumokig, ez pedig lehetetlen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×