eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Rácz Jenő: Muszáj megoldást találni a bérproblémára az egészségügyben

Muszáj megoldást találni a bérproblémára az egészségügyben - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Rácz Jenő. A Magyar Kórházszövetség elnöke, a veszprémi kórház vezetője beszélt arról is, hogy az egészségügy nem fog azonnal megváltozni a struktúra átalakítása után.

A jelenlegi kormány hajlandó egészségügyi tabutémákat feszegetni, és jó esély van arra, hogy most a rendszer átalakítását végigviszik - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Rácz Jenő.

Bizonyos kérdéseket tisztázni kell, ezt az ellátórendszert, ezzel a szolgáltatási csomaggal, a megadott szakmai kritériumoknak megfelelően nem tudjuk fenntartani, és nem is működik. A kormány nagyon keményen belenyúlt az egészségügybe, ez egy komoly fájdalmakkal járó sebészeti műtét, de túl kell esnünk rajta - hangsúlyozta.

A Magyar Kórházszövetség letett egy három lépcsős béremelésről szóló javaslatot az egészségügyi államtitkárság asztalára - emlékeztetett Rácz Jenő, hozzátéve, hogy még két hónap van a tárgyalásokra. Ellenkező esetben több mint 2500 ügyvédi letétbe helyezett felmondólevél aktiválódik, és a Magyar Rezidensszövetség már elkezdte a visszaszámlálást.

"A nettó átlagkereset az egészségügyben az országostól húszezer forinttal marad el - ezt a helyzetet mindenképpen orvosolni kell. Ilyen más országokban nincs, ezért nem is a külföldiekéhez hasonlítjuk az orvosok fizetését, hanem a belső arányokhoz" - hangsúlyozta.

Az egészségügyben 150 ezer ember dolgozik, a bérrendezés első lépése nettó 36 milliárd forintot igényel - mondta Rácz Jenő, emlékeztetve arra, hogy az egészségügyi államtitkár szerint ez az összeg idén összeszedhető.

Nem azonnali a változás

Az egészségügy nem fog azonnal megváltozni a struktúra átalakítása után - figyelmeztetett Rácz Jenő, aki szerint a Semmelweis-terv jó irányokat határoz meg. Ennek megfelelően előbb-utóbb az összes kórház állami fenntartású lesz, az ellátásokat koncentrálják, és lesznek olyan osztályok, amelyek a jelenlegi formában nem működnek tovább.

Rácz Jenő szerint az átalakítást nemcsak a szakmával, hanem a lakossággal is el kell fogadtatni. Meg kell győzni az embereket arról, hogy a számukra is az a fontosabb, hogy az ellátás jó legyen, nem pedig az, hogy közel legyen a kórház.

"Erővel nem lehet egy ilyen átalakítást végrehajtani, ez volt a baj a liberális egészségügyi vezetéssel" - tette hozzá a kórházigazgató, aki azonban hangsúlyozta: reform nincs pénz nélkül.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×