INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Két képviselő mentelmi jogát függesztették fel

InfoRádió / MTI
Az Országgyűlés pénteken felfüggesztette Horváth Zsolt veszprémi fideszes országgyűlési képviselő, valamint a szocialista Juhász Ferenc, volt honvédelmi miniszter mentelmi jogát.

A képviselők 264 igen szavazattal, 11 ellenében és 5 tartózkodás mellett döntöttek a Fidesz politikusa mentelmi jogának felfüggesztéséről. Horváth Zsolt mentelmi jogát zugirászat gyanúja miatt, közvádas ügyben kérte ki az legfőbb ügyész. A mentelmi bizottság az ügyet a 2011. december 20-i ülésén tárgyalta. Ezen Horváth Zsolt nem jelent meg, a bizottság elnökének küldött levelében a következő nyilatkozatot tette: "meglátásom szerint az indítványban foglalt tényállás ténybeli tévedésen alapul, ilyen bűncselekményt nem követtem el. Mindez szeretném, ha az eljárás során is bebizonyosodna, éppen ezért arra kérem a Tisztelt Bizottság tagjait, hogy kezdeményezzék a mentelmi jogom felfüggesztését."

A mentelmi bizottság közvádas ügyben szinte kivétel nélkül a mentelmi jog felfüggesztését javasolja, hogy a gyanú megalapozottsága vagy alaptalansága az erre hivatott igazságszolgáltatási szervek előtti eljárásban tisztázódjék. Ez szolgálja ugyanis az Országgyűlés tekintélyének megóvását - áll a mentelmi jog felfüggesztéséről szóló országgyűlési határozatban.

Az Országgyűlés pénteki ülésén felfüggesztette a szocialista Juhász Ferenc, volt honvédelmi miniszter mentelmi jogát is. A Ház egyhangúlag 278 igen szavazattal döntött erről; az indítványt az érintett is támogatta.

A szocialista képviselő mentelmi jogának felfüggesztését a legfőbb ügyész megkeresése után kezdte tárgyalni az Országgyűlés mentelmi bizottsága és 6 igen, illetve 2 nem szavazattal kezdeményezték annak felfüggesztését.

A legfőbb ügyész jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének megalapozott gyanújával indokolta a mentelmi jog felfüggesztését. Juhász Ferencet Budai Gyula elszámoltatásért felelős kormánybiztos jelentette fel az úgynevezett luxuslakásügyben, mert szerinte a képviselő még honvédelmi miniszterként hozzájárult ahhoz, hogy valódi értékük töredékéért szolgálati luxuslakásokat adjanak át minisztériumi felsővezetőknek és tábornokoknak.

Juhász Ferenc korábban nyílt levelében úgy reagált: "általános elvi érvénnyel, de most, a mentelmi jogom felfüggesztésére vonatkozó konkrét kérdésben kijelentem, hogy a miniszterségem idején a jogszabályok szerint, törvényesen jártam el, amelynek garanciáját többek között a HM jogi apparátusa jelentette. Ha a vádhatóság ezzel ellentétes álláspontot fogalmaz meg, akkor elemi érdekem, hogy minél nagyobb nyilvánosság előtt védhessem meg tisztességemet és álláspontomat. Ezért nem kérek "együtt érző" kegyelmet és nem bújok mentelmi jogom mögé".

Az ülésteremből korábban kivonult MSZP politikusa a mentelmi jogáról szóló szavazás előtt, frakciótársai közül egyedüliként megjelent és felszólalt. Juhász Ferenc ezalatt ismételten mentelmi jogának felfüggesztését kérte, mint mondta azért, hogy korrekt bírósági tárgyalás során tisztázhassa magát.

A címlapról ajánljuk