eur:
393.85
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Két képviselő mentelmi jogát függesztették fel

Az Országgyűlés pénteken felfüggesztette Horváth Zsolt veszprémi fideszes országgyűlési képviselő, valamint a szocialista Juhász Ferenc, volt honvédelmi miniszter mentelmi jogát.

A képviselők 264 igen szavazattal, 11 ellenében és 5 tartózkodás mellett döntöttek a Fidesz politikusa mentelmi jogának felfüggesztéséről. Horváth Zsolt mentelmi jogát zugirászat gyanúja miatt, közvádas ügyben kérte ki az legfőbb ügyész. A mentelmi bizottság az ügyet a 2011. december 20-i ülésén tárgyalta. Ezen Horváth Zsolt nem jelent meg, a bizottság elnökének küldött levelében a következő nyilatkozatot tette: "meglátásom szerint az indítványban foglalt tényállás ténybeli tévedésen alapul, ilyen bűncselekményt nem követtem el. Mindez szeretném, ha az eljárás során is bebizonyosodna, éppen ezért arra kérem a Tisztelt Bizottság tagjait, hogy kezdeményezzék a mentelmi jogom felfüggesztését."

A mentelmi bizottság közvádas ügyben szinte kivétel nélkül a mentelmi jog felfüggesztését javasolja, hogy a gyanú megalapozottsága vagy alaptalansága az erre hivatott igazságszolgáltatási szervek előtti eljárásban tisztázódjék. Ez szolgálja ugyanis az Országgyűlés tekintélyének megóvását - áll a mentelmi jog felfüggesztéséről szóló országgyűlési határozatban.

Az Országgyűlés pénteki ülésén felfüggesztette a szocialista Juhász Ferenc, volt honvédelmi miniszter mentelmi jogát is. A Ház egyhangúlag 278 igen szavazattal döntött erről; az indítványt az érintett is támogatta.

A szocialista képviselő mentelmi jogának felfüggesztését a legfőbb ügyész megkeresése után kezdte tárgyalni az Országgyűlés mentelmi bizottsága és 6 igen, illetve 2 nem szavazattal kezdeményezték annak felfüggesztését.

A legfőbb ügyész jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének megalapozott gyanújával indokolta a mentelmi jog felfüggesztését. Juhász Ferencet Budai Gyula elszámoltatásért felelős kormánybiztos jelentette fel az úgynevezett luxuslakásügyben, mert szerinte a képviselő még honvédelmi miniszterként hozzájárult ahhoz, hogy valódi értékük töredékéért szolgálati luxuslakásokat adjanak át minisztériumi felsővezetőknek és tábornokoknak.

Juhász Ferenc korábban nyílt levelében úgy reagált: "általános elvi érvénnyel, de most, a mentelmi jogom felfüggesztésére vonatkozó konkrét kérdésben kijelentem, hogy a miniszterségem idején a jogszabályok szerint, törvényesen jártam el, amelynek garanciáját többek között a HM jogi apparátusa jelentette. Ha a vádhatóság ezzel ellentétes álláspontot fogalmaz meg, akkor elemi érdekem, hogy minél nagyobb nyilvánosság előtt védhessem meg tisztességemet és álláspontomat. Ezért nem kérek "együtt érző" kegyelmet és nem bújok mentelmi jogom mögé".

Az ülésteremből korábban kivonult MSZP politikusa a mentelmi jogáról szóló szavazás előtt, frakciótársai közül egyedüliként megjelent és felszólalt. Juhász Ferenc ezalatt ismételten mentelmi jogának felfüggesztését kérte, mint mondta azért, hogy korrekt bírósági tárgyalás során tisztázhassa magát.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×