eur:
389.72
usd:
362.67
bux:
68068.25
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Negatív megfigyelés alá vette Magyarországot a Standard & Poor's - hírösszefoglaló

Negatív kihatású megfigyelés alá vette Magyarország adósosztályzatait a Standard & Poor's. Új szereposztás kialakítását sürgette az MSZP-n belül a pártelnök. Olaszországban a képviselőház is megszavazta a gazdasági megszorításokat tartalmazó költségvetési csomagot. A nap legfontosabb hírei november 12-én.

Negatív kihatású megfigyelés alá vette Magyarország devizában és forintban fennálló szuverén adósságának befektetési ajánlású osztályzatait a Standard & Poor's. A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja szerint a külső pénzügyi és gazdasági környezet gyengülésével növekednek a magyar hitelképességet terhelő, lefelé ható kockázatok. A londoni szakértők emellett úgy vélik: a felügyeleti szervek meggyengülése és bizonyos bevételi oldali költségvetési döntések miatt kiszámíthatatlanabbá vált a magyarországi gazdaságpolitikai környezet, és ennek negatív hatása lesz a gazdasági növekedésre illetve a kormányzati pénzügyekre. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője közölte: a magyar gazdaság teljesítménye, a kormány gazdaságpolitikája és a költségvetési számok világosan mutatják, hogy semmilyen valódi ok nincs Magyarország leminősítésére.

Nincs markáns nézetkülönbség a kormányoldalon belül a köznevelési törvénnyel kapcsolatban - közölte az oktatási államtitkár. Hoffmann Rózsa cáfolta Pokorni Zoltán tegnapi (pén), vitatott pontokkal kapcsolatos megjegyzését. Mint mondta: a Fidesz szakpolitikusa több olyan javaslatot fogalmazott meg, amely benne van a törvényben. Hoffmann Rózsa hozzátette: egyik-másik részletkérdésben, például a pedagógus-életpályamodell béremelkedési ütemében ellentétes a véleményük, de a végső döntést az Országgyűlés hozza meg. A parlament várhatóan november végén, december elején fogadhatja el a köznevelési törvényt.

A nemzeti köznevelési törvény tervezetének újragondolását szorgalmazza a Pedagógusok Szakszervezete. Galló Istvánné, az érdekképviselet elnöke egy oktatási fórum előtt kijelentette: a közoktatás rendszerének tervezett gyökeres átalakítása nem nyújt megoldást a rendszer valós gondjaira, sőt további problémákat generál. Hozzátette: a tervezet olyan súlyos szakmai hibákat tartalmaz, hogy ha módosítás nélkül fogadnák el, a közoktatás rendszere működésképtelenné válna. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke továbbra is súlyosan elhibázott lépésnek tartja a közoktatás államosítását. Galló Istvánné hangsúlyozta: nem szabad tovább növelni a pedagógusok munkaterheit, és nem tűr halasztást a fizetésük rendezése.

Kínai vállalkozókkal és pénzügyi cégekkel találkozott a nemzeti fejlesztési miniszter Sanghajban. Fellegi Tamás, aki a magyar-kínai kapcsolatokért felelős kormánybiztos is, a többi között arról tárgyalt, hogy kínai cégek miként tudnának bekapcsolódni Magyarországon a befektetési, a hitelezési, állampapír-vásárlási ágazatokba. A tárcavezető a megbeszélések után a magyar-kínai kapcsolatok erejét hangoztatta, mint mondta: most nyílik a legjobb alkalom az együttműködésre.

Új szereposztás kialakítását sürgette az MSZP-n belül kongresszusi beszédében a pártelnök. Mesterházy Attila szerint új szereplőkre és új politikára is szükség van. Az elnök ügyvivői rendszer létrehozását javasolta, valamint azt, hogy év végéig a parlamenti frakcióban, januártól pedig az MSZP-ben tartsanak tisztújítást. Mesterházy Attila indítványozta, hogy a szocialista párt kezdjen társadalmi egyeztetést szakpolitikai programjáról, és azt 2012. május 1-jén hozzák nyilvánosságra. A pártelnök hangsúlyozta: a magyar kulturális nemzet részének és a politikai nemzet jelképes tagjainak tekintik a határon túli magyarokat, és támogatják autonómiatörekvéseiket.

Parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi az LMP a Magyar Villamos Művekhez és vezetőihez köthető ügyek kivizsgálására. Az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese emlékeztetett: néhány napja az atlatszo.hu portál azt írta, hogy az energiavállalat vezérigazgatója szerződésben állt azzal az offshore céggel, amely miatt büntetőeljárás folyik az MVM korábbi vezetőivel szemben. Karácsony Gergely ismételten lemondásra szólította fel Baji Csabát. Hozzátette: az LMP birtokába került egy újabb dokumentum, amelyből az derül ki, hogy az elmúlt években a vezérigazgató nemcsak az offshore cégen keresztül kapott jelentős összegeket az MVM előző vezetésétől, hanem közvetlenül az energiavállalattól is, emellett Kocsis István volt MVM-vezető tanácsadója volt.

Újabb labdarúgót vettek őrizetbe a nemzetközi fogadási csalásokkal kapcsolatos ügyben. Fazekas Géza, a főügyészség szóvivője elmondta: a Kozármisleny focistáját csapat Győr II-elleni NB II-es mérkőzését követően fogták el. A klub közleményében meglepődését hangoztatta és emlékeztetett arra: a 2009-es NB I-es bundaügy idején Andruskó Attila még nem a Kozármisleny játékosa volt.

A legtöbben már megkapták, a többiek hamarosan megkapják a szükséges antibiotikumot annak a 22 éves budapesti német egyetemistának az ismerősei közül, akinek a szervezetében a héten kimutatták a fertőző agyhártyagyulladást - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat járványügyi főosztályának vezetője. Ócsai Lajos hozzátette: a Corvinus egyetemen tanuló fiatal férfi még időben kórházba került, jól van. A szakember hangsúlyozta: az ÁNTSZ mindent megtesz a betegség megfékezésére, mivel a fertőző agyhártyagyulladásban megbetegedettek 10 százaléka belehal a betegségbe.

Olaszországban a szenátus után a képviselőház is megszavazta a gazdasági megszorításokat tartalmazó költségvetési csomagot. Silvio Berlsuconi lemondása után Giorgio Napolitano köztársasági elnök vasárnap kezd tárgyalni a pártokkal az új kormányról, amelyről úgy hírlik, hogy azt Mario Monti korábbi olasz uniós biztos vezeti, és a kabinet kizárólag pártfüggetlen szakemberekből áll majd, a leendő külügyminiszter Angelo Amatót kivéve.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×