eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Orbán: A kormány a piaci finanszírozást részesíti előnyben - a nap hírei

A Nemzetközi Valutaalap nagylelkűsége helyett a piaci finanszírozást részesíti előnyben a kormány - mondta miniszterelnök Londonban. Megszűnik a rokkantsági nyugdíj, helyette egy táppénzszerű ellátást vezet be a kormány. Görögországban Lukasz Papademoszt, az Európai Központi Bank volt alelnökét bízta meg kormányalakítással az államfő. A nap legfontosabb hírei november 10-én.

Orbán Viktor azt mondta, hogy a kormány a Nemzetközi Valutaalap nagylelkűsége helyett a piaci finanszírozást részesíti előnyben. A miniszterelnök a brit fővárosban, a London School of Economics egyetemen tartott előadásán ezt kockázatos, de - az elmúlt egy év tapasztalatai alapján -, helyes döntésnek nevezte. Orbán Viktor a magyar államadósság-besorolások esetleges leminősítésének kockázatára vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy a kormány szokványos és nem szokványos módszerek elegyét alkalmazza, és ezek között van olyan, amelyik nem nyeri el az elemzők és a hitelminősítők tetszését, de szerinte az eredmények már jelentkeznek.

Az Európai Unióban leállt a gazdasági válságból való kilábalás folyamata, a térségben a gazdaság stagnálására kell felkészülni - állapította meg átfogó előrejelzésében az Európai Bizottság. A testület úgy véli: a következő év nagy részében az unió GDP-je stagnálni fog, 2012 egészében pedig összességében fél százalékos növekedés prognosztizálható. A bizottság Magyarországra az idén 1,4, jövőre fél százalékos gazdasági növekedést prognosztizál.

A nemzetgazdasági miniszter szerint Magyarország az első csatát, a pénzügyi egyensúly helyreállításának csatáját már megnyerte: az ország 2004-es uniós csatlakozása óta egyszer sem mondták ki Brüsszelben, hogy 3 százalék alatti költségvetési hiány lesz Magyarországon. Matolcsy György a Nokia Siemens Networks budapesti Kutatás-Fejlesztési Központjához nyújtott állami támogatás szerződésének aláírása alkalmából tartott tájékoztatón közölte: ha az ország a 2012. évi növekedési célját teljesíti, akkor reális esély van arra, hogy - az Európai Bizottság várakozásaival ellentétben - 2013-ban is teljesítse a 3 százalék alatti hiánycélt.

Átalakítja a kormány a rokkantsági nyugdíjrendszert. Giró-Szász András kormányszóvivő a kabinet ülése után elmondta, hogy a rokkantsági nyugdíj, a rendszeres szociális járadék és az átmeneti járadék megszűnik. Ezek helyett egységes táppénzszerű ellátást vezetnek be. Ennek két része a rehabilitációs és rokkantsági ellátás.

Elfogadta a szakképzési törvény tervezetét a kormány. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkára elmondta,. hogy: általánossá teszik a 3 éves szakiskolai képzést, az első évben főként szakmai alapismereteket és közismereti tárgyakat tanítanak, később pedig szakmai elméletet és gyakorlatot. A politikus arról is beszélt, hogy az Országos Képzési Jegyzékben jelenleg több mint 400 képesítés szerepel, ezt 100 körülire szeretnék csökkenteni.

A hazai gyártásról is gondoskodni kell az egészségügyért felelős államtitkár szerint, ha hosszú távon hiány alakul ki abból a kemoterápiás szerből, amely a Zala Megyei Kórház készletéből kifogyott. A kórházban emiatt a héten nem tudták elvégezni a kemoterápiás kezeléseket. Szócska Miklós azt mondta, hogy világméretű hiányról, kritikus gyógyszerről van szó, valószínűleg a nemzetközi egészségügyi szervezetek is közbelépnek, de ha hosszú távon megmarad a hiány, a hazai gyártásról is gondoskodni kell.

Hazahozták a magyar turistákat ért egyiptomi buszbaleset sérültjeit és az elhunytak holttestét Hurghadából. A hét könnyebb és két súlyos sérült jól viselte az utazást, a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtérről azonnal a Péterfy Sándor utcai kórház baleseti intézetébe vitték őket. A legsúlyosabb állapotban lévő sérülttel külön gép indult Budapestre. A múlt vasárnapi, hurghadai balesetben 11 magyar turista vesztette életét, 29-en megsérültek. A tragédiát az első szakértői vélemények szerint gyorshajtás okozta.

Görögországban Lukasz Papademoszt, az Európai Központi Bank volt alelnökét bízta meg a szakértői kormány megalakításával az államfő. A görög jegybank egykori vezetője a leköszönő Jeórjiosz Papandreut váltja a miniszterelnöki poszton. A 64 éves pénzügyi szakember első nyilatkoztában azt mondta: meggyőződése, hogy az ország bennmaradása az euróövezetben a pénzügyi stabilitás biztosítéka és húzóerő a pénzügyi prosperitás érdekében.

A bécsi tőzsde vezérigazgatóját, Michael Buhlt választották a Budapesti Értéktőzsde új elnökévé. Szécsényi Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. vezérigazgatója lett a BÉT alelnöke őt újonnan választottak be az igazgatóságba. A Budapesti Értéktőzsde szeptemberi közgyűlésén lemondott tisztségéről és igazgatósági tagságáról Patai Mihály, a BÉT akkori elnöke, és Cselovszki Róbert, a felügyelőbizottság elnöke.

Az idén várhatóan az átlagosnál kevesebb, de jobb minőségű bor kerül a pincékbe. Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szőlészeti és borászati albizottságának ülésén közölte: mintegy 64 ezer hektárról takarították be a szőlőt, ez 470 ezer tonna körüli mennyiséget jelent. Ebből a termésből várhatóan, 2 és fél millió hektoliter bor készülhet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×