eur:
389.62
usd:
363.64
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Rendkívül sikeres tárgyalásokat" folytatott a kormányfő Szaúd-Arábiában - a nap hírei

Sikeresnek tartja Szaúd-arábiai útját a kormányfő, Orbán Viktor rijádi megbeszélésein több egyezmény aláírásáról is megállapodtak. Megküldi azt az ügyészségnek a 2006-os őszi rendőri akciókat elemző Balsai-jelentést az Országgyűlés emberi jogi bizottsága. A kvázikristályok felfedezője, Daniel Shechtman izraeli professzor kapja idén a kémiai Nobel-díjat

A kormányfő szerint szép jövő előtt áll Magyarország és Szaúd-Arábia a pénzügyi együttműködés területén. Orbán Viktor Rijádban, háromnapos Szaúd-arábiai látogatását összegezve azt mondta: rendkívül sikeres tárgyalásokat folytattak a közel-keleti országban, és több egyezmény aláírásáról is megállapodás született. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról beszélt, hogy Magyarország jelenlegi potenciálja lényegesen magasabb áruforgalomra adna lehetőséget, ennek kihasználásához azonban át kell hidalni a két ország közötti logisztikai, távolsági, jogrendszeri és kulturális akadályokat.

Magyarország továbbra sem kívánja módosítani az ágazati különadóról szóló törvényt. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében megerősítette a kormány korábbi álláspontját, hogy a távközlési szektor magyarországi különadója nem ütközik az uniós jogba. Az Európai szerint ez a különadó azért nem egyeztethető össze a közösségi joggal, mert a bevételeket a kormány nem a szektor szabályozásának külön költségeire fordítja, hanem a pénz a központi költségvetés bevételét képezi. A gazdasági tárca szerint az Európai Bizottság érvelése alapján ezek a vállalkozások semmiféle központi vagy helyi adót, így például társasági adót sem fizethetnének.

Az idei másfél százalék után jövőre mindössze fél százalékos GDP-növekedést vár a Kopint-Tárki. A konjunktúrakutató intézet a 3 százalékos prognózisát változtatta meg. Palócz Éva, a társaság vezérigazgatója az InfoRádióban azt mondta: a legvalószínűbb GDP-adat jövőre 0 és 1 százalék közé esik, de ennél rosszabb forgatókönyvet sem lehet kizárni. Palócz Éva hozzátette: az infláció a korábban várt 3,6 százalék helyett 4,6 százalékra gyorsul 2012-ben. A kormány jövőre másfél százalékos gazdasági növekedéssel és GDP-arányosan 2 és fél százalékos államháztartási hiánnyal számol a költségvetés tervezetében.

Általános vitára alkalmasnak találta a Balsai-jelentést az Országgyűlés emberi jogi bizottsága, és megküldi azt az ügyészségnek. Az 2006-os őszi rendőri fellépést vizsgáló miniszterelnöki megbízott múlt hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésben az időközben alkotmánybíróvá választott Balsai István szükségszerűnek ítélte az akkori kormányfő, Gyurcsány Ferenc politikai és jogi felelősségének vizsgálatát. Emellett úgy vélte: a 2006. őszi események ügyében felvetődik a terrorcselekmény elkövetésének lehetősége is.

A visegrádi négyek euroatlanti integrációját nevezte a 20 éve tartó együttműködés legnagyobb sikerének a külügyminisztérium helyettes államtitkára. Prőhle Gergely az InfoRádiónak azt mondta, hogy nem volt látványos kudarca az elmúlt két évtizednek. A visegrádi országok államfőinek hét végi, magyarországi csúcstalálkozója alkalmából tartott háttérbeszélgetésen a helyettes államtitkár elmondta, hogy szombaton Visegrádon plenáris ülésen vitatják meg a csoport eddigi eredményeit és egyebek között a régió energiaellátásának kihívásait..

Megépülhet az M3-as autópálya újabb, Nyíregyháza és Vásárosnamény közötti szakasza, miután az Európai Unió jóváhagyta az ezt célzó nagyprojektet. A beruházás összköltsége több mint 62 milliárd forint, ennek több mint felét az unió állja. A kétszer két sávon, majdnem 46 kilométerrel meghosszabbított M3-as az átadás után az Európai Unió keleti határát legjobban megközelítő kelet-nyugati közúti folyosó lesz.

Állami kézbe kerül a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás. A törvénytervezet szerint 2013 január elsejétől csak olyan gazdálkodó szervezetek végezhetik a szolgáltatást, amelyek többségi állami, illetve önkormányzati tulajdonban vannak. A közszolgáltatás díját egy évre, ingatlanonként határozza meg az önkormányzat. Az üdülők éves díja nem lehet kevesebb a folyamatosan lakott ingatlanokra vonatkozó díj felénél. 2015-ig létre kell hozni az elkülönített hulladékgyűjtési rendszert az üveg-, fém-, műanyag- és papírhulladékra.

Koszovóban törékeny a biztonsági helyzet, ezért a NATO elnapolja a békefenntartók létszámának további csökkentését. Hende Csaba honvédelmi miniszter az észak-atlanti szövetség honvédelmi minisztereinek brüsszeli találkozóján elhangzottakról elmondta: a KFOR létszámát a biztonsági helyzet korábbi javulásával 17 ezerről 5.500-ra csökkentették Koszovóban, ezt mérsékelték volna idén ősszel 2.500 alá. A csapatkivonás elhalasztását az indokolja, hogy szeptember 27-én fegyveres incidens robbant ki a szerb-koszovói határvidéken a KFOR-erők és az észak-koszovói szerb lakosok között, és egy robbantás is történt a NATO-tanácskozás kezdete előtt röviddel Kosovska Mitrovicában.

Daniel Shechtman izraeli professzor kapja az idei kémiai Nobel-díjat. A haifai egyetemen dolgozó tudósnak a kvázikristályok felfedezéséért ítélte oda a Svéd Királyi Akadémia az elismerést. A kvázikristály átmenet a kristályos szerkezetű anyagok és az amorf, üvegszerű anyagok között.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×