eur:
391.33
usd:
367.2
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Hivatali visszaéléssel gyanúsították meg Gyurcsány Ferencet - a nap hírei

Elfogadta a Nemzeti Energiastratégiát az Országgyűlés. Hivatali visszaéléssel gyanúsították meg a sukorói kaszinóberuházás ügyében Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt. Alkotmánybírósághoz fordul a devizahitelek végtörlesztéséről szóló törvény miatt a bankszövetség. A nap legfontosabb hírei október 3-án.

Elfogadta a 2030-ig szóló, de 2050-ig kitekintést nyújtó Nemzeti Energiastratégiát az Országgyűlés. A dokumentum részletes javaslatokat tartalmaz a magyar energiaszektor szereplői és a kormány számára, valamint egy 2050-ig tartó útitervet is felállít, amely globális, hosszabb távú perspektívába helyezi a 2030-ig javasolt intézkedéseket. Az új energiastratégiára azért van szükség, mert - ahogy a határozatban olvasható - a magyar gazdaság teljesítőképessége, illetve a társadalom jóléte a biztonságosan hozzáférhető és megfizethető energiától függ. A stratégia a többi között megfogalmazza, hogy csökkenteni kell az energia importfüggőséget, erősíteni kell az állami szerepvállalást, mérsékelni kell a lakosság energiaszegénységét, és ösztönözni kell a kapcsolódó iparágak hazai fejlesztését.

Január elsejétől az állam átveszi a megyei önkormányzati intézményeket - közölte a miniszterelnök. Orbán Viktor a 19 megyei közgyűlési elnökkel aláírt megállapodásról elmondta: az állam átvállalja a megyei közgyűlések eddig felhalmozott 180 milliárd forintnyi adósságát is. Hozzátette: az adósságrendezésről, az esetleges átütemezésről tárgyalások kezdődnek a bankokkal. A kormányfő elmondta: a megállapodás végrehajtásáról szóló törvényeket még ősszel beterjesztik, a települések egészségügyi és oktatási intézményeinek átvételéről pedig ágazati jogszabályokban rendelkeznek. Szűcs Lajos, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke jelezte: a megállapodás részleteiről még hosszú tárgyalásokra lesz szükség.

Hivatali visszaéléssel gyanúsította meg a sukorói kaszinóberuházás ügyében Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt a Központi Nyomozó Főügyészség. A szocialista politikus a kihallgatáson tagadta a bűncselekmény elkövetését. A főügyészség közleményében azt írta: a kihallgatáson - Gyurcsány Ferenc indítványára, a büntetőeljárási törvény kötelező rendelkezése alapján - kép- és hangfelvétel is készült. A tájékoztatásban az is olvasható, hogy a volt miniszterelnök a gyanúsítással szemben panaszt jelentett be, majd rövid nyilatkozatot tett, ezután megtagadta a további vallomástételt. A legfőbb ügyész még tavasszal kérte a politikus mentelmi jogának felfüggesztését, végül a parlament szeptember 12-én döntött erről. Gyurcsány Ferenc mindvégig politikai leszámolásnak nevezte az ellene indult eljárást; ő a rendszerváltás óta az első miniszterelnök, akit közvádas ügyben meggyanúsítottak.

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Magyar Bankszövetség. A szervezet azt kéri a testülettől, hogy állapítsa meg a devizahitelek végtörlesztéséről szóló törvény alkotmányellenességét, és semmisítse meg a jogszabályt. A bankszövetség korábban arra kérte a köztársasági elnököt, hogy küldje meg a jogszabályt aláírás előtti véleményezésre az Alkotmánybíróságnak. A szervezet álláspontja szerint jóval nagyobb azoknak a száma, akiket a rögzített árfolyamon történő végtörlesztés negatív hatásai érinthetnek, mint azoké, akik ennek előnyeiből részesülnek, emellett az intézkedésnek jelentős makrogazdasági, rendszerstabilitási és növekedési kockázatai vannak. Az államfő, miután aláírta a jogszabályt, közölte: álláspontja szerint a törvény miatt a bankokat sújtó esetleges hátrányok nem haladják meg azt a mértéket, amelyet a pénzintézeteknek a közös kockázat- és teherviselés jegyében el kell tűrniük.

Bemutatták a roma felzárkózás európai modelljét. A főváros romaügyi biztosa elmondta: a program célja, hogy a romák és a hátrányos helyzetűek el tudjanak helyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon. Makai István hozzátette: a modell a romákat foglalkoztató cégek társadalmi felelősségvállalásán, a munkaerő-kölcsönzés egyszerűsítésén, illetve személyes segítésen alapul. Tarlós István főpolgármester hangsúlyozta: a főváros a cégein keresztül támogatja, hogy segélyek helyett a munkahelyteremtés és a képzés kapjon kiemelt szerepet.

Szerdán bruttó 5 forinttal csökkenti a benzin literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol, a gázolaj ára nem változik. Az intézkedéssel a benzin átlagára 391 forintra csökken, a gázolajé 387 forint marad. Az autósok akár 20-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál. Sándor Dávid, a Portfolio.hu elemzője az Inforádióban a forint-dollár árfolyamának kismértékű gyengülésével indokolta az árváltozást.

Nem vonják vissza az orvosi-élettani Nobel-díjat Ralph Steinman kanadai immunológustól, aki három nappal a díjazottak nyilvános megnevezése előtt hunyt el. A stockholmi Karolinska Intézet Nobel-díj bizottsága közölte: bár az elismerés posztumusz odaítélését nem teszi lehetővé a díj alapszabálya, a New York-i Rockefeller Egyetemen dolgozó tudós haláláról a döntés előtt nem értesültek. A hivatalos bejelentés szerint az idei orvosi-élettani Nobel-díjat három tudós kapta megosztva. Az amerikai Bruce Beutler, a luxemburgi születésű Jules Hoffmann és a kanadai Ralph Steinman az immunrendszerrel összefüggő kutatási eredményeiért részesült a rangos elismerésben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×