eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Czeizel: Magyarországon nem gond, ha a szülők előre tudják a baba nemét

Az Európa Tanács azt javasolja, hogy tilos legyen az orvosoknak tájékoztatni a gyermekáldás előtt álló párokat a születendő gyermek neméről. A testület ezzel kívánja csökkenteni az abortuszok számát. Czeizel Endre orvosgenetikus szerint Magyarországon nincs szükség ilyen szabályozásra.

Magyarországon a magzat nemét a 12. hét után, ultrahang-vizsgálattal lehet felismerni, ezt követően pedig nincs lehetőség arra a várandós nőnek hogy kérje a terhesség megszakítását - közölte az InfoRádióval Czeizel Endre.

Az orvosgenetikus kiemelte: a gyermeket vállaló párok mintegy 80 százalék akarja tudni a gyermek nemét, 5 százalékuk határozottan kéri, hogy ne közöljék, 15 százalékukat pedig nem érdekli.

Czeizel Endre szerint az Európa Tanács javaslata arra vonatkozik, hogy több európai országban a 8-9. héten az anyai vér vizsgálata alapján meg tudják mondani a születendő gyermek nemét. Mindezt a nemhez kötött genetikai betegségek kiszűrése miatt vezették be. Magyarországon ezeket csak a 16-18. héten tudják felismerni magzati kromoszóma-vizsgálattal - tette hozzá.

Az orvosgenetikus úgy vélekedett, a testület javaslata nem csökkenti az abortuszok számát.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×