eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Rétvári: A választók merész lépésekre is felhatalmazást adtak a koalíciónak

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára szerint történelmi lehetőséget szalasztanának el a kormánypártok, ha nem élnének kétharmados felhatalmazásukkal.

A sarkalatos törvények vitája kapcsán gyakran érvel az ellenzék azzal, hogy "nem erre kapott felhatalmazást a kormánykoalíció", ám a választók merész lépésekre is felhatalmazást adtak a Fidesznek és a KDNP-nek - mondta Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára a Nemzeti Fórum Kölcsey Körének tegnapi konferenciáján.

"A kétharmados parlamenti többséggel ezt a kormányzatot nyilvánvalóan arra hatalmazták fel, hogy a saját kormányprogramja mentén - ami a maga közel 100 oldalával bizonyos mélységeket elért, de más mélységeket nem tudott műfaji okokból -, a jó erkölcsök és a jogállami demokratikus normák határain belül, merész lépéseket tegyen meg" - fogalmazott.

Az államtitkár szerint nem igaz, hogy a jogállamiság lebontása zajlik, éppen ellenkezőleg. "Ha ezzel mi most nem élünk, ezt a felelősségünket játsszuk el. És nem mondatjuk azt három-négy év múlva: igen, megtehettük volna, hogy javítunk a közigazgatás rendszerén, megtehettük volna, hogy az önkormányzati rendszer hibáit kijavítjuk, de önkorlátoztuk magunkat, mert az ellenzék erre kárhoztatott minket. Úgy gondolom, az lenne a történelmi felelősség, ha nem lépnénk meg ezeket a lépéseket" - mondta.

Rétvári Bence hozzátette: a sarkalatos törvényekkel a kormánykoalíció a legtöbb közpolitikai jogosítványt az Országgyűlésnek adja, így erős parlamentáris jogállam épülhet Magyarországon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 11:30
×
×
×
×