eur:
388.39
usd:
361.07
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Megtiltotta a rendőrség a szakszervezetek tüntetéssorozatát - a nap hírei

A forgalom akadályozása miatt megtiltotta a rendőrség a szakszervezetek szeptember végi tüntetéssorozatát. December 31-ig lehet benyújtani az igényeket a devizahitelek rögzített árfolyamú, egyösszegű végtörlesztésére. Megtámadja a Mal Zrt. az vörösiszap-katasztrófa miatt kiszabott 135 milliárdos környezetvédelmi bírságról szóló határozatot. A nap legfontosabb hírei szeptember 15-én.

Megtiltotta a rendőrség a szakszervezetek szeptember 29-től meghirdetett sztrájk- és tüntetéssorozatát. Az érdekképviseletek szerint politikai nyomásra született a rendőrségi tiltás, amely ellen a bírósághoz fordulnak. Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az InfoRádióban elmondta: ha a közlekedés más útvonalon nem biztosítható a rendezvény miatt, akkor azt a rendőrségnek a hatályos jogszabályok szerint meg kell tiltania. Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke, az Operatív Törzs vezetője az InfoRádiónak elmondta: ha kell, nemzetközi szervezetektől kérnek segítséget, de mindenképpen tüntetni fognak.

December 31-ig lehet benyújtani az igényeket a devizahitelek rögzített árfolyamú, egyösszegű végtörlesztésére - közölte a miniszterelnök szóvivője. Szijjártó Péter emlékeztetett, hogy 180 forintos svájci frank-, 250 forintos euró- és 2 forintos japánjen-árfolyamon lesz lehetőség magánszemélyek számára a devizaalapú hitel egyösszegű végtörlesztésére, ha a kölcsön fedezete ingatlanalapú jelzálog. Giró-Szász András kormányszóvivő az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, hogy a rögzített árfolyamú végtörlesztés azoknak lehetőség, akik még valahogy tudják törleszteni a hitelüket, de ha most nem kapnak segítséget, ellehetetlenülnek. A Magyar Bankszövetség korábban közölte: elfogadhatatlannak tartja a devizahitelek rögzített árfolyamú végtörlesztésének lehetőségét.

Összehangolt akciót kezdenek a világ vezető központi bankjai, hogy kellő mennyiségben juthasson dollárhoz az euróövezeti bankrendszer. Az Európai Központi Bank a brit jegybankkal, az Egyesült Államokban a központi bank szerepét betöltő Feddel, valamint a japán és a svájci jegybankkal közösen tesz lépéseket a dollárlikviditás biztosítása érdekében, az akció az utolsó negyedévben indul. A hírt kedvezően fogadták a pénzügyi piacok, a közlemény csütörtöki megjelenése után a Budapesti Értéktőzsde indexe csaknem 100 ponttal emelkedett, és napi csúcsára erősödött az euró a dollárral, illetve a forint a főbb devizákkal szemben.

Nem számít újabb recesszióra Európában a közösség gazdasági és pénzügyi biztosa. Olli Rehn azt mondta: bár az unió kulcsfontosságú országaiban lassul a gazdasági növekedés, de szerinte nem kell visszaeséstől tartani. Elismerte ugyanakkor, hogy az utóbbi időben romlottak az európai gazdasági kilátások. Soros György eközben több évig tartó gazdasági visszaesést jósolt az euróövezetnek. A befektetési szakember szerint a súlyos recessziót csak egy adók kivetésére és kötvénykibocsátásra jogosult európai pénzügyminisztérium létrehozásával lehetne elkerülni.

Megtámadja a Mal Zrt. azt a környezetvédelmi határozatot, amely 135 milliárd forint bírság megfizetésére kötelezi a céget a tavalyi vörösiszap-katasztrófa miatt. A vállalat a bírság jogalapját és összegszerűségét is vitatja. A Vidékfejlesztési Minisztérium azzal indokolta a magas bírságot, hogy mintegy 2 millió tonna vörösiszap és lúgos oldat jutott ki a tározóból. Ilyen mértékű és kiterjedésű környezeti kárra még nem volt példa Magyarországon. A Mal szerint ugyanakkor a ténylegesen kiáramlott vörösiszap 300-350 ezer tonna, vagyis a határozatban szereplő mennyiség hatoda.

Gyanúsítottként hallgatta ki az ügyészség a moszkvai Kereskedelmi Képviselet értékesítésével kapcsolatban folytatott nyomozásban Császy Zsoltot, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt értékesítési igazgatóját. Császy Zsoltot bűnsegédként elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és magánokirat-hamisítással gyanúsítják. A volt értékesítési igazgató tagadja a bűncselekmény elkövetését, nem tett vallomást és panasszal élt a gyanúsítás ellen. A Központi Nyomozó Főügyészség szerint a moszkvai ingatlan eladásával az államot csaknem 7 milliárd forint kár érte.

Vádemelést javasol a rendőrség Rényi-Vámos Krisztina, a Budapest Airport és Sziebert György, a BKV volt jogi igazgatója ellen, akiket kötelességszegéssel, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett vesztegetéssel gyanúsítanak. A nyomozás adatai szerint a gyanúsítottak irreálisan magas összegű megbízási szerződéseket kötöttek ügyvédi irodákkal. A kifizetett pénzek egy részét az ügyvédek visszajuttatták a volt jogi igazgatóknak. Egyiküket, Sziebert Györgyöt két évvel ezelőtt tetten érték, amikor több millió forintot vett át egy óbudai mélygarázsban.

A Széchenyi Fürdő termálvizének hőjével fűtik a jövőben a Fővárosi Állat- és Növénykert legtöbb épületét. Szabon Márta, az állatkert referense az InfoRádiónak elmondta, hogy a hőszigetelt távvezetékrendszer kiépítése 395 millió forintba kerül és uniós támogatással valósul meg. A munkálatok két hónapig tartanak. A fejlesztés segítségével csökkennek az állatkert kiadásai, földgázfelhasználása pedig a jelenlegi felére mérséklődhet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×