eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Orbán elhúzódó euróválságra számít

Hosszú évekig elhúzódó euróválságra számít a miniszterelnök, aki szerint ezért a korábbi időszakhoz hasonló intenzív törvényalkotási munkára kell berendezkednie a Fidesz és a KDNP parlamenti képviselőcsoportjának. Orbán Viktor - szóvivőjének tájékoztatása szerint - ezt szerda este mondta a kormánypárti frakciószövetség évadnyitó tanácskozásának elején Hajdúszoboszlón.

Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője a Magyar Televízió Az Este című műsorának Hajdúszoboszlóról adott nyilatkozatában kifejtette: Orbán Viktor beszédében egyrészt köszönetet mondott a kormánypárti képviselőknek az elmúlt időszakban folytatott munkájukért, másrészt világossá tette, hogy az euróválság miatt sok dolga lesz az elkövetkezőkben az Országgyűlésnek.

Hozzátette, Európa legstabilabb politikai rendszere működik Magyarországon, ami óriási lehetőség a válság közepette, mert ha felgyorsítják az ország átszervezését, megújítását, akkor egy nyugodtabb nemzetközi gazdasági helyzetben "a legkedvezőbb starthelyzetből várhatjuk majd a válság utáni időszakot". Az átszervezési munkálatok között említette a felsőoktatási, a köznevelési, az egészségügyi és az önkormányzati rendszer átalakítását, amelyekben "kulcsszerepe lesz a frakciónak".

Azzal kapcsolatban, hogy a Fitch Ratings hitelminősítő szerint jó úton halad a magyar gazdaságpolitika, ugyanakkor Magyarország magas köz- és külső adósságállománya miatt továbbra is a kelet-közép-európai térség legsebezhetőbb országa, Szijjártó Péter azt mondta: a kormány továbbmegy az államadósság folyamatos csökkentésének útján. A szóvivő megjegyezte továbbá: már akkor, amikor korábban leminősítette a Fitch Ratings az országot, "jeleztük, hogy a rövid távú leminősítéseket minden bizonnyal hosszú távú felminősítések fogják követni" az átszervezési politika miatt.

A Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülése csütörtök reggel az új választójogi és igazságszolgáltatási rendszer megtárgyalásával folytatódik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×