eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Újabb gyógyszerek ára csökkenhet - a nap hírei

Már hétfőn dönthet a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről a parlament. További gyógyszerár csökkenéssel számol az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. A jaroszlavli jégkorongcsapattal a fedélzetén lezuhant egy orosz repülőgép

Már hétfőn dönthet a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítéséről szóló törvény módosításáról a parlament. Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke a házbizottság ülése után azt mondta: a kormány azt kérte, hogy az előterjesztést a házszabálytól eltérve tárgyalja a parlament. Ugyancsak hétfőn döntenek a képviselők Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök mentelmi jogának felfüggesztéséről.

Az államháztartás első nyolc havi hiánya 1.544,6 milliárd forint

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - első 8 havi hiánya 1.544,6 milliárd forint, ami a módosított éves előirányzat 130,4 százaléka. Az augusztusi deficit 50,1 milliárd forint volt, ami 33,8 milliárddal kevesebb, mint egy évvel korábban. A Nemzetgazdasági Minisztérium emlékeztetett arra, hogy a Mol részvénycsomag megvásárlása egyszeri kiadást jelentett, ezért az éves összehasonlításban nem szerepeltetik azt.

Támogatja a kormányt a Fidesz

Támogatja a kormány gazdaságpolitikáját a Fidesz. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője Hajdúszoboszlón azt mondta: a párt vezető testülete egyetértett azzal, hogy a kormány intézkedéseivel kivédhető lesz az euró válság Magyarországra gyakorolt hatása. Hozzátette: a párt támogatja az adósságállomány csökkentését, hogy az ország visszaszerezze szuverenitását.

Luxusadót szeretne Matolcsy György


A luxuscikkek magasabb adóztatására kérte az Európai Bizottság adóügyi biztosát a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György Algirdas ©emetának azt írta: a magyar kormány bizonyos termékeknél fontolóra venné a 35 százalékos áfa-kulcs bevezetését, ha a testület lehetőséget adna erre. A nemzetgazdasági miniszter szerint az unió kedvezően fogadná ezt, mert a tagállamok többsége nehéz költségvetési konszolidációval küzd.

Sürgősséget kér az NFM

Sürgősségi tárgyalást kérve nyújtja be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a távhőszolgáltatással összefüggő egyes törvények módosításáról szóló javaslatot a parlamentnek. A változás már október elsején, a távhő hatósági ármegállapításával együtt hatályba léphet.

A terhekkel együtt a kedvezmények is nőnek

A gázolaj jövedéki adójának november 1-jei emelésével nő a fuvarozók kedvezménye, a mezőgazdasági termelők által visszaigényelhető mérték, valamint fennmarad a vasút és a hajózás teljes adómentessége. A mezőgazdasági termelők az adóemelés után a jelenlegi 80 százalék helyett az általuk felhasznált gázolaj jövedéki adójának 82 százalékát igényelhetik vissza.

Újabb gyógyszerek ára csökkenhet

További gyógyszerár csökkenéssel számol az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója. Sélleiné Márki Mária elmondta: folytatják az egyeztetéseket a gyógyszerészekkel, a gyártók és forgalmazók képviselőivel, valamint a nagykereskedőkkel, hogy valamennyi területen biztonságos és folyamatos legyen a gyógyszerellátás.

Vasárnap tárgyal a kormány a felsőoktatási koncepcióról

Nemzeti felsőoktatási rendszer létrehozása, tudományegyetemi és főiskolai intézménytípus, valamint jelentősen változó pedagógusképzés is szerepel az új felsőoktatási törvény koncepciójában. A javaslatról várhatóan vasárnap tárgyal a kormány, a törvénytervezetet október 15-ig kell kidolgozni, az intézmények átszervezéséről szóló döntéseket pedig október végéig kell nyilvánosságra hozni.

Az Alkotmánybírósághoz fordult a PSZ

Az egyházakról szóló törvény megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól a Pedagógusok Szakszervezete. A tömörülés szerint a jogszabály módosítása miatt 14-re csökken a hivatalosan elismert egyházak száma, így felekezeti iskolák szűnhetnek meg.

Kezdődhet az Il Ferro-ügy tárgyalása

November 7-én tartják az első tárgyalási napot a Fővárosi Bíróságon az Il Ferro-ügyben. A tervek szerint a december 1-ig tartó perben meghallgatják a vádlottakat, a sértetteket, valamint az igazságügyi adó- és könyvszakértőket. Ha a bizonyítási eljárás eredményesen zárul, akkor még december 1-én kihirdetheti az elsőfokú ítéletet a Fővárosi Bíróság.

Lezuhant a jaroszlavli hokicsapat gépe

A jaroszlavli jégkorongcsapattal a fedélzetén felszállás közben lezuhant egy Jak-42-es típusú utasszállító repülőgép a jaroszlavli repülőtér mellett. A szerencsétlenség idején 37 utas és 8 főnyi személyzet volt a gépen. A balesetet két ember élte túl: a csapat 26 éves csatára, aki testfelületének 80 százalékán megégett, a másik pedig a gép fedélzeti mérnöke. A Magyar Jégkorong Szövetség részvéttáviratot küldött az orosz nyílt profiliga vezetőinek. A Mol Liga pénteki mérkőzései pedig gyászszünettel kezdődnek.

Készültségben az amerikai hadsereg


Magasabb szintre emelték a biztonsági készültséget az amerikai hadsereg támaszpontjain a szeptember 11-ei terrortámadások közelgő évfordulója miatt. Pentagon tájékoztatása szerint elővigyázatossági intézkedésről van szó.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×