eur:
391.33
usd:
367.2
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

"Nem a hagyományos demonstrációk korát éljük"

Már nem a hagyományos demonstrációk korát éljük, az pedig visszalépés, hogy az új alaptörvény feles törvényben szabályoztatná a gyülekezési jogot. A többi között ez hangzott el az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosának Hivatalában, a gyülekezési jogról szóló konferencián.

A demonstráció a posztmodern világban flexibilissé és globálissá válik - mondta Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a gyülekezési jogról és alkalmazásáról, hivatalában rendezett konferencián.

Hozzátette: a londoni fiatalok például nem egy hagyományos értelemben vett demonstrációt tartottak, hiszen nem volt mögöttük szervezet. Ez a kihívás nem csak a magyar, hanem az összes rendőri és államigazgatási szervnek borzasztó kihívást jelenthet, hiszen így nem konzultálhatnak a felelős szervezőkkel.

Kukorelli István, volt alkotmánybíró az új alaptörvényről szólva úgy vélte: az nem teszi könnyebbé a gyülekezési szabadság jövőjét. Csak deklarálja, hogy mindenkinek joga van a békés gyülekezéshez. A tétel végrehajtásához ugyanakkor közönséges törvény is elegendő, amelyet a volt alkotmányjogász azért tart komoly visszalépésnek, mert egy kétharmados törvény jobban védené a szabályozást az aktuálpolitikai céloktól.

Az ELTE tanára szerint azonban derűlátásra adhat okot, hogy az alkotmánybíróság értelmezési lehetőségei szabadabbak, a testület akár az Aranybulla ellenállási jogáig is visszacsatolhat a gyülekezési jogot értelmezve.

Juhász Imre, a Független Rendészeti Panasztestület elnöke úgy vélte, hogy az általa vezetett testület folyamatosan fejlődik, hiszen újabb és újabb aspektusokból találkoznak a gyülekezési joggal. A komoly és esetenként durva tömegoszlatások után már olyan ügyekkel is kell foglalkozniuk, mikor csak egyetlen személy érzi úgy, hogy sérelem érte, mivel a rendőrség videó-felvételt készített róla.

Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy ma nincs teljesen letisztulva, hogy a békétlen tüntetés fogalma mit takar, mikor kell intézkednie a rendőrségnek. Másrészt úgy vélte, hogy a hatóságnak több jogosítványt kellene adni, amely alapján egy tüntetés bejelentését visszautasíthatja. A rendőrség ugyanis ma több esetben előre láthatja, hogy egy-egy bejelentett rendezvény a törvényekbe ütközhet, ám meg kell várnia, míg a törvénysértések valóban megtörténnek.

Az ombudsman e héten lezárult vizsgálata szerint egyébként a rendőrség megfelelően kezelte a fegyveres és rendvédelmi dolgozók szakszervezeteinek tavaszi, budapesti tüntetéseit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×