eur:
404.23
usd:
373.88
bux:
74122.77
2024. október 29. kedd Nárcisz

"A köznevelési koncepció visszatérés az 1970-es évekhez"

A tehetségek elvesztegetéséhez vezetnek azok az elképzelések, amelyek szerint úgy lesz színvonalasabb a felsőoktatás, ha kevesebb gyerek juthat be - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Lannert Judit. A TÁRKI-TUDOK Zrt. vezérigazgatója szerint ez archaikus elképzelés, amely már az 1970-es években sem működött.

Az új oktatási, köznevelési koncepció visszalépést jelent az 1970-es évekhez: Archaikus elképzelés, hogy ami akkor működött, az ma is működni fog. Szerintem azonban akkor sem működött, és egészen biztos, hogy az nem visz előre, ha visszalépünk a múltba - vélekedett az InfoRádió Aréna című műsorában Lannert Judit, a TÁRKI-TUDOK Zrt. vezérigazgatója.

Azok az elképzelések, amelyek szerint attól lesz színvonalasabb a felsőoktatás, hogy kevesebb gyereket juttatunk be, kifejezetten szelektív logika, amely a tehetségek elvesztegetéséhez vezet - hangsúlyozta a szakértő, aki úgy véli: a magyar iskolák szelektivitása azért erős, mert a minőséget a tanulói összetétel változtatásával próbálják elérni.

Vagyis nem az a hozzáállás, hogy majd kihozzuk a gyerekből, amit lehet, hanem az, hogy kiválogatjuk a legjobbakat. A szerencsésebb iskolák tudnak szűrni, tehát csak azt veszik fel, aki nagyon okos. A kevésbé szerencsések pedig menet közben kiejtik azokat a gyerekeket, akikkel nem tudnak mit kezdeni. Ezt a fajta szemléletet tükrözi az új koncepció is - vélekedett a szakértő.

Közben azonban a világ az ellenkező irányba halad: nemcsak az érettségizők, hanem a BA fokozatot megszerzők, vagyis a felsőfokú alapképzést elvégzők száma is egyre emelkedik - és ezzel nincs is semmi gond.

Lannert Judit szerint a színvonalat nem azzal érjük el, ha leszűkítjük a felsőfokú oktatáshoz hozzáférők körét, hanem ha már a korai szakaszban beavatkozunk, és minél jobban felhúzzuk azokat a gyerekeket, akiknek a családi háttere nem elég szerencsés.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rodri kapta az Aranylabdát, a Real Madrid díjait senki sem vette át

Rodri kapta az Aranylabdát, a Real Madrid díjait senki sem vette át

Rodri, a Manchester City spanyol Európa-bajnoka kapta a 2024-es Aranylabda-díjat. Lamine Yamal volt a legjobb fiatal játékos, Emiliano Martínez a legjobb kapus, Carlo Ancelotti a legjobb edző, a Real Madrid a legjobb csapat a férfi futball 2023–2024-es idényében. Harry Kane és Kylian Mbappé közösen kapták a Gerd Müller-díjat. A Real Madrid küldöttsége nem vett részt a gálán, tiltakozva amiatt, hogy nem Vinícius Júnior kapta a legnagyobb presztízsű díjat.

Vámosi Péter az F1-es szezon hajrájáról: még négyen nyerhetnek, de ez Verstappen és Norris között dől majd el

Négy versennyel – és további két sprintfutammal – a szezon zárása előtt megjósolhatatlan, hogy Max Verstappen vagy Lando Norris lesz-e a világbajnok – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. A szakíró szerint még akár a Ferrari is reménykedhet a konstruktőri vb-címben, de nagyon meglepő számára, hogy az olasz istálló nem jelöli ki Charles Leclerc-t kedvezményezett pilótának Carlos Sainzcal szemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×