eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Egyetlen törvény aláírását sem bánta meg a köztársasági elnök - a nap hírösszefoglalója

Egyetlen törvény aláírását sem bánta meg a köztársasági elnök, aki tévéinterjúban értékelte a beiktatása óta eltelt egy évet. Heves harcok dúlnak a líbiai fővárosban, a tripoli magyar képviselet munkatársai jól vannak. Összesen 14 olimpiai kvótát szereztek a magyar versenyzők a szegedi kajak-kenu világbajnokságon.

Valamennyi parlamenti frakció vezetőjével találkozni kíván ősszel az államfő, és a sarkalatos törvényekről szóló vitákban való részvételre biztatja majd az ellenzéket. Schmitt Pál a beiktatása óta eltelt egy évet értékelve a Magyar Televíziónak adott interjúban beszél erről. Mint mondta: egyetlen törvény aláírását sem bánta meg. Schmitt Pál elnöksége két csúcspontjának nevezte, hogy a tavasszal aláírhatta Magyarország új alaptörvényét, illetve hogy helytállhatott a soros uniós elnökség alatt.

Hétfőn lejár a határidő, amíg a rezidensek pályázhatnak a havi százezer forintos ösztöndíjra. A Markusovszky Lajos ösztöndíj öt évig jár annak, aki vállalja, hogy cserében tíz évig itthon marad és nem fogad el hálapénzt. A programot a rezidens szövetség és az orvosi kamara is bírálta, mert úgy vélik hogy bérfeszültséget szít, és nem oldja meg a bérproblémákat, ráadásul a pályázatot hatszáz főre írták ki, miközben 28 ezer orvos van nehéz helyzetben.

Tíz nap múlva véget ér a csaknem két és fél hónapos nyári vakáció, az országos tanévnyitót az idén augusztus 28-án a Győr-Moson-Sopron megyei Lipóton tartják, ahol újrakezdődik a tanítás egy kisiskolában. Az oktatási államtitkárság adatai szerint mintegy 1 millió 300 ezer gyermek kezdi meg az iskolát. A tanévkezdés az idén is több tízezer forintba kerülhet a családoknak, az ingyenes tankönyvellátásra jogosult tanulók után igényelhető normatív támogatás ugyanakkor 10 ezerről 12 ezer forintra emelkedett.

Az MSZP elnöke szerint reális gazdaságpolitikára és igazságos társadalompolitikára lenne szükség. Mesterházy Attila blogbejegyzésében Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter távozását és az egykulcsos adó megszüntetését sürgette. A pártelnök azt mondta, fenntartják a devizahitelesek helyzetének kezelésére tett 9 pontos javaslatcsomagjukat, amiről valódi egyeztetést szorgalmaznak, és parlamenti vitanapot kezdeményeznek a magyar gazdaság helyzetéről.

Elégedetlen a munka törvénykönyve új tervezetével a Lehet Más a Politika. Az ellenzéki párt szerint az elképzelések jelentősen nehezítik a szülői feladatok ellátását. A párt úgy látja, hogy a Fidesz családbarát politikája eddig csak a jómódú családokat segítette, és tovább rontotta a nők munkaerő-piaci helyzetét. Az LMP azt reméli, hogy a kormány visszavonja az új tervezetet.

Újratárgyalják az autópálya PPP-projekteket. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ehhez már kiválasztotta a jogi tanácsadót, az ügyvédi Iroda 17 millió forintért végzi el a munkát. A felülvizsgálatban az M6-os Érdi tető és Dunaújváros, valamint a Dunaújváros és Szekszárd, továbbá az M60-as gyorsforgalmi út Szekszárd-Bóly-Pécs és az M5-ös autópálya szerződéseit tekintik át.

Jól vannak a Tripoli magyar képviselet dolgozói - erősítette meg a Külügyminisztérium az InfoRádiónak. A líbiai fővárosban élő magyarok, közül senki sem kérte, hogy menekítsék ki Tripoliból, a szombat óta heves harcok dúlnak. A 2 milliós város központját vasárnap a NATO bombázta. Moammer Kadhafi líbiai vezető főhadiszállását támadták a védelmi szövetség harci gépei. Kadhafi és családja hírügynökségi értesülések szerint már elmenekült Tripoliból, és állítólag valahol az algériai határ közelében tartózkodik. A kormányellenes tüntetők szombat éjjel hatoltak be a líbiai fővárosba.

A hit terjesztésére kérte a katolikus fiatalokat a pápa a madridi katolikus Ifjúsági Világnapok lezárásaként mondott szentbeszédében. XVI. Benedek arra buzdította hallgatóságát, hogy legyenek a közösségek, a plébániák aktív tagjai. A pápa bírálta a melegházasságok és az abortusz spanyolországi legalizálását. A recesszió sújtotta országban tiltakozó megmozdulásokat váltott ki a rendezvény és a pápalátogatás költsége, amely becslések szerint elérheti a 100 millió eurót.

Aranyérmes lett a Kovács Katalin, Kozák Danuta kajak kettes 200 méteren a szegedi világbajnokság zárónapján. Kovács Katalinnak a mostani a 31. világbajnoki címe. 5000 méteren Csipes Tamara győzött. Férfi kajakban 7, női kajakban 6 kenuban pedig 1 olimpiai kvótát szereztek a magyar versenyzők a szegedi világbajnokságon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×