eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Tízmilliós zajszigetelés Rákosmentén

A lakosság tájékoztatásával elkezdődött a Budapest Airport önkéntes zajszigetelési programjának negyedik, Budapest XVII. kerületét érintő szakasza. A Liszt Ferenc Repülőteret üzemeltető cég önkéntes kezdeményezése ezúttal hozzávetőleg százötven ingatlant érint, a program tervezett összköltsége várhatóan megközelíti a 30 millió forintot.

A Budapest Airport közleménye szerint a repülőteret üzemeltető társaság nemrégiben "Budapest Airport Szomszédjaiért Alapítvány" néven külön alapítványt hozott létre annak érdekében, hogy a korábbiaknál hatékonyabban tudja támogatni a környező közösségek életminőségének javulását.

A programot a Budapest Airport támogatásával teljes egészében az alapítvány finanszírozza. A program kivitelezésével megbízott cég Üllő, Pestszentlőrinc, valamint Vecsés után ezúttal Rákosmente zajterhelésnek legjobban kitett ingatlanainak hálószoba-ablakain végez zajszigetelést, valamint szellőztető berendezést helyez el annak érdekében, hogy nyáron csukott ablakok mellett is lehetővé váljon a friss levegő beáramlása.

A cég közleménye szerint a programról szóló tájékoztatót és a jelentkezéshez szükséges dokumentumokat a Budapest Airport ezekben a napokban postázta ki az érintett ingatlanok tulajdonosainak. A programban részt vevő terület pontos lehatárolását a repülőtér a vonatkozó zajvédelmi jogszabályok alapján végezte el. Az érintett lakosok a Budapest Airport által kézbesített szórólapok kitöltésével és visszaküldésével jelentkezhetnek és vehetnek részt a projektben. A beruházás értéke ingatlanonként hozzávetőleg 300-400 ezer forintot tesz ki.

A projekt elindításával a Budapest Airport önkéntes vállalást teljesített, hiszen ezeket az intézkedéseket a jogszabályok csak az úgynevezett zajgátló védőövezetek kijelölését követően tennék kötelezővé. A kijelölés azonban nagyon bonyolult és elhúzódó folyamat, amelynek végét - az érintett lakossági csoportok iránti felelőssége miatt - a Budapest Airport nem kívánta megvárni. Az övezetekről szóló határozatot ugyan nemrégiben adta ki a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatala, azonban a szabályozás jogerőre emelkedésének időpontja egyelőre nem ismert.

Szarvas Gábor, a Budapest Airport környezetvédelmi és munkabiztonsági igazgatója - a közlemény szerint - elmondta: "a program eddigi fázisainak tapasztalatait felhasználva, ígéretünknek megfelelően örömmel folytatjuk önkéntes zajszigetelési akciónkat a XVII. kerületben".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×