eur:
400.06
usd:
368.2
bux:
74228.2
2024. október 21. hétfő Orsolya

Palackosgáz-kereskedéseket ellenőriztek

A palackos PB-gáz kereskedelmével foglalkozók negyedénél találtak szabálytalanságot a katasztrófavédelem munkatársai - ismertette a március elejétől május végéig a társhatóságokkal együtt folytatott országos vizsgálat eredményeit Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője

Az altábornagy elmondása szerint az átfogó akció célja az volt, hogy megelőzzék azokat a helyzeteket, amelyekben illegális tevékenységgel a lakosságot veszélyeztetik, illetve amikor a gyors haszon reményében megpróbálják kijátszani a jogszabályokat.

A negyedéves időszakban 3531 telephelyet ellenőriztek, ebből 898-nál találtak szabálytalanságot, többségük a tűzvédelmi előírásokat szegte meg. Illegális palacktöltés gyanúja hat, illegális forgalmazásé 19 helyen vetődött fel; 26 esetben tettek büntetőfeljelentést, és 300 helyen szabtak ki tűzvédelmi bírságot - mondta Bakondi György.

Az OKF főigazgatója az ellenőrzések tapasztalatai alapján a gázkereskedelemmel foglalkozó cégekkel kapcsolatos elvárásait megfogalmazva azt mondta: erősíteni kell az alvállalkozók szerződéseinek felülvizsgálatát, és szigorúbb követelményeket kell támasztani velük szemben.

Hatala József, az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője azt mondta, az ellenőrzés a lakosság élet- és vagyonvédelmét is javította, de megjegyezte: a rendőrséghez csak a gázpalackokkal való visszaélés, csalás vagy foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés kerül. Az altábornagy közlése szerint az idén hét esetben kellett vizsgálódniuk a rendőröknek PB-gázpalackokkal kapcsolatban; az országban elszórtan jelentkeznek ilyen bűncselekmények.

Arnold Mihály, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökhelyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy a gáz jövedéki termék. Elmondta, hogy Szabolcsban a tűzoltóság és a vámosok közös akcióban tetten értek egy férfit, aki az autójában lévő, házilag készített tartályon keresztül PB-palackokat töltött fel, a tulajdonában lévő területeken üregekben PB-termékeket találtak.

Az ellenőrző akció eredményét ismertető sajtótájékoztatón jelen volt a Mol Nyrt., a Prímagáz Hungária Zrt., a Flaga Gáz Kft., a Total Hungaria Kft. és a Közép-Európai Gázterminál Nyrt. képviselője is. A hatóságoktól határozottabb együttműködést kértek, azt hangoztatva, hogy üzleti érdekük és vásárlóik biztonsága is ezt kívánja.

Arra kérték a vásárlókat, hogy csak biztonsági fóliával és hatósági jelekkel ellátott palackokat vegyenek, mert csak az ellenőrzött palackok biztonságosak, és néhány százalékos megtakarításért ne kockáztassák életüket, anyagi javaikat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×