eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Tornádó csaphat le keleten

Piros figyelmeztetést adott ki zivatarra az Országos Meteorológiai Szolgálat az Észak-Alföldre és Észak-Magyarországra. Eközben az ESTOFEX európai viharkutató intézet jelzése szerint szerdán akár tornádó is kialakulhat Kelet-Magyarországon.

Az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon többfelé fordulhat elő óránkénti 90 kilométeres sebességet meghaladó széllökésekkel járó heves zivatar, ezért Az Országos Meteorológiai Szolgálat harmadfokú, piros riasztást adott ki. A két területen az intenzív záporokhoz, zivatarokhoz társuló nagy mennyiségű csapadékból helyenként rövid idő alatt több mint 50 milliméter hullhat. A Dél-Alföldön másodfokú, narancssárga riasztás van érvényben.

Az Időkép honlapján arra emlékeztet, hogy szerdán nagy a szélnyírás, és ez az időjárási helyzet kedvez a felhőtölcsérek létrejöttének. Az ESTOFEX európai vihar-előrejelző oldal másodfokú riasztást adott ki Magyarország keleti felére, külön megemlítve egy esetleges tornádó esélyét.

Bács-Kiskun megyére már kora délelőtt lecsapott a vihar. Kecskeméten az orkánerejű szél fákat döntött ki, az utcák tele vannak letört ágakkal, a tűzoltókat fakidőlésekhez hívják. Az erős szél és a lehullott nagy mennyiségű csapadék a közlekedésben is gondokat okoz Baja, Kiskunhalas, Soltvadkert és Kiskunfélegyháza térségében. Országszerte több vasúti vonalon késnek a vonatok, mert a vihar leszakította felső vezetéket és fákat döntött a sínekre.

Bozóki István meteorológus közlése szerint az ország nyugati felében szerdán már hűvösebb idő várható, de keleten, délkeleten még 30 Celsius-fok körül alakulnak a maximumok, a legmelegebb időre a Tiszántúlon lehet számítani.

Csütörtökön viszont csaknem 10 Celsius-fokot esik a hőmérséklet, ekkor már országszerte csak 18-23 fok lehet. Borongós, csapadékos időre van kilátás, több helyen ekkor is lehetnek még hevesebb zivatarok. Ehhez képest pénteken és szombaton barátságosabb időjárásra lehet számítani. Elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, a csúcshőmérséklet várhatóan 23-28 fok körül alakul majd. Vasárnapra ismét csapadékos, hűvösebb időre van kilátás, a kánikula tehát egy időre véget ért - mondta a meteorológus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×