eur:
400.35
usd:
368.48
bux:
74228.2
2024. október 21. hétfő Orsolya

Rácz Margit: Az eurózóna válsága az integráció végét is jelentheti

A fejlett országoknak nem érdekük, hogy hosszú távon finanszírozzák az euróválságot, de lehetőségük sincs rá, és ez az európai integráció végét is jelentheti - mondta az InfoRádióban a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Kutatóintézetének kutatásvezetője. Rácz Margit szerint a térségben a nemzeti valuta volatilissé válása jelent komoly rizikófaktort.

Az adósságkezelés problémái, különösen a Görögországnak tervezett második mentőcsomag annyira felborzolta a kedélyeket, hogy minden mindenre hat. A forint felértékelődése kezd véget érni, a svájci frank árfolyama az egekben, és romlik a forint árfolyam euróban is - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Kutatóintézetének kutatásvezetője. Rácz Margit szerint ezt a tovagyűrűző hatás okozza, mert a magyar gazdaságban semmi olyan nem történt, ami ezt a felértékelődést és a mostani esést indokolná.

A GDP-ben mért államadósság alacsonyabb a közép-kelet-európai uniós országokban, mint a bajba jutott eurózónás tagországokban, vagyis nem az adósságkezelés problémái, hanem a nemzeti valuta rendkívül volatilissé válása jelent komoly rizikófaktort a térségben - fejtette ki a szakértő.

Az eurózóna válsága miatt hisztérikussá válnak a pénzpiacok, és mivel a lejáró adósságokat az országok a pénzpiacról finanszírozzák, ez a felárak növekedését jelentheti, így drágábbá válik a finanszírozás - hangsúlyozta Rácz Margit.

A kutatásvezető szerint a fejlett országoknak nincs erejük, de nem is érdekük, hogy hosszú távon finanszírozzák az euróválságot, ez pedig az európai integráció végét is jelentheti.

Rácz Margit arról is beszélt, hogy Kína egyelőre nem tudja átvenni az Egyesült Államok szerepét a világgazdaságban. Ehhez idő, tízszer ekkora GDP szükséges, valamint az, hogy ne törjön meg a gazdasági növekedés. Ha hosszabb távon ilyen maradna a növekedés, akkor 2050-2060 körül elérhetné azt a GDP-t, amivel húzni tudná a világgazdaságot - tett hozzá.

A teljes interjút meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×