eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Alstom-ügy: "Abban nincs megoldás, hogy mi az ördög legyen a hatósági engedéllyel"

Ma már nem a főváros és az Alstom között folyik a vita a metrókocsikról, hanem a francia cég és a magyar közlekedési hatóság között - közölte a főpolgármester szerdán.

Tarlós István (Fidesz-KDNP) szerint az Alstom és a Nemzeti Közlekedési Hatóság között tartó, (a vasúthatósági engedélyről szóló) "meccsnek" el kell dőlnie, ám ez nem a fővároson múlik. Jelezte azonban, hogy ezen múlhat a beruházás európai uniós támogatása.

Elmondta, egyetlen pontban bizonytalan még a megállapodás a francia cég és a főváros között, ez pedig a hatósági engedély ügye, amelyben a fővárosnak nincsen szerepe.

Tarlós István úgy fogalmazott: "Abban nincs megoldás, hogy mi az ördög legyen a hatósági engedéllyel". A főváros nem avatkozik a hatóság munkájába, és nem is minősíti azt - tette hozzá -, de mint mondta, "a nyolc hónapos hallgatáson változtatni kell".

Véleménye szerint meg kell mondani az Alstomnak, hogy milyen körülmények között, és milyen feltételekkel kaphatnak hatósági engedélyt a metrószerelvények.

A főpolgármester szerint a hatóságnak azt is meg kell mondania az Alstomnak,- "ha arról van szó netán", és amit ő nem állít - hogy ezek a szerelvények semmi körülmények között nem kaphatnak engedélyt.

Tarlós István bejelentette: az Alstom vezetője várhatóan július 21-én jön Budapestre. Ha akkor meg tudnak állapodni, a dokumentumot egy záradékkal látják el, amely szerint akkor léphet életbe a megállapodás, ha azt a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyta.

Erre utalva jelezte: július 20-a és augusztus 20-as között szinte reménytelen határozatképes közgyűlést összehívni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Itt a lista, ezek az európai cégek tartoznak a világ egyik legelitebb klubjába

Itt a lista, ezek az európai cégek tartoznak a világ egyik legelitebb klubjába

Tavaly szeptemberben a Novo Nordisk cég letaszította a trónról az LVMH francia luxusipari óriást, így a kontinens legértékesebb tőzsdén jegyzett cégévé vált. A súlycsökkentő gyógyszerekről népszerűvé váltó dán gyógyszeripari cég lendülete pedig továbbra is töretlen. Megnéztük, hogy melyek jelenleg a legértékesebb európai vállalatok, és azt is, hogy globális összevetésben hol helyezkednek el jelenleg ezek a cégek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×