eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 19. szombat Nándor

Szócska Miklósnak elege van az ultimátumokból

Új szakorvos-képzési rendszert dolgoztat ki Szócska Miklós egészségügyi államtitkár. Az egészségügyi dolgozók béremeléséről azonban csak később születhet döntés.

Gyakorlat-orientált szakorvos-képzésre van szükség, amelyben a munka és az oktatás egyensúlyban van - mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a rezidens-képzésről a szakmai szervezetekkel és az oktató intézményekkel kezdett első egyeztetés után.

Papp Magor a Magyar Rezidens Szövetség elnöke a céllal egyetértett ám hangsúlyozta, hogy addig a megbeszélésnek nem lehet eredménye, amíg az oktató és a rezidens napi megélhetési küzdelemben él.

"A szakképzésnek jelenleg komoly gátja a hálapénz-rendszer, hiszen a szakorvosok megélhetési küzdelmében ez bizony szerepet játszik. Nehezen tudnak úgy érdemben beteget továbbítani néha, hogy az az ő egzisztenciájukat veszélyezteti" - fogalmazott.

Miseta Attilának, a Pécsi Tudományegyetem dékánjának az orvosok letétbe helyezett felmondólevelére vonatkozó felvetésére Szócska Miklós kifakadt. "Hányszor kell nekem naponta egy ultimátumot meghallgatnom? Dolgozom rajta, de hányszor emlegetjük föl ezt?"

Az államtitkár a harmadik negyedévre ígérte, hogy 20 milliárd forintos keretből pályázati lehetőséget teremtenek oktató orvosok segítségére. A megújított törzsképzési rendszert, amelyben tehát anyagilag ösztönzik, továbbá ellenőrzik is az oktató orvosokat és a képzési helyeket, várhatóan szeptemberre dolgozzák ki.

A rezidensek képzéséről egyébként még két egyeztetést tart az államtitkárság, a következőt a szakorvos-jelöltek szakmai lehetőségekről, az utolsót pedig ősz elején a fiatal orvosok megélhetési gondjairól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×