eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Számot kapnak a HÉV-vonalak

Megkezdi a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. a budapesti HÉV-vonalak beszámozását, és új színeket és logót is kapnak az elővárosi vonalak.

A nyáron folyamatos lesz az átszámozás, a szerelvények 5-től 9-ig jelzéseket kapnak. A békásmegyer-szentendrei az H5-ös (lila), a ráckevei a H6-os (barna), a csepeli a H7-es (narancs), a gödöllői a H8-as (rózsaszín), az ebből elágazó csömöri HÉV pedig a H9-es (szintén rózsaszín) számmal lesz ellátva.

A BKK közleményében azzal indokolta a HÉV-ek beszámozását és különböző színnel való jelölésüket, hogy a térképeken a vonalak azonos, zöld színnel, szám nélkül szerepeltek, általában a külső végpontjuk alapján azonosították őket az emberek. A Budapestet nem ismerők, az adott vonalon rendszeresen nem utazók számára azonban igen nehézkés volt a tájékozódás, és sok félreértés származott.

Az 1-es villamos vonala három HÉV-vonallal is találkozik, ráadásul ebből kettővel ugyanazon megállónál, a környéket nem ismerő utas könnyen eltéveszthette, hogy melyik megállónál és melyik vonalra kell átszállni, mivel mindegyiket csak egy HÉV-logó jelölte az utastájékoztatásban.

A számozással és különböző színekkel való jelölés a BKK tájékoztatása szerint nem jár a járművek különböző színűre festésével, de a térképeken, megállóhelyi táblákon, a járműveken található matricákon, hirdetményeken és a hangos utastájékoztatásban is a számjelzésük alapján fognak a jövőben hivatkozni ezekre a járatokra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×