eur:
400.09
usd:
367.04
bux:
74736.55
2024. október 15. kedd Teréz

Rögzítheti a devizahitelek árfolyamát a Parlament - a nap hírei

A devizahitelek árfolyamának rögzítésével kezdődhet hétfőn az Országgyűlés négynapos ülése. Átadták a Budapest Díszpolgára címeket. Görögországban ismét ezrek tüntettek a megszorító intézkedések ellen a parlament épülete előtt. A nap legfontosabb hírei június 19-én.

A devizahitelek árfolyamának rögzítésével kezdődhet hétfőn az Országgyűlés négynapos ülése. A képviselők jóváhagyhatják az állami Mol-részvényvásárlást, elfogadhatják az első sarkalatos törvényt és megkezdik az új alaptörvényhez kapcsolódó további négy kétharmados jogszabály tárgyalását. A devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről szóló törvényjavaslat a svájci frankot 180, az eurót 250, a japán jent 200 forinton rögzítené. Az Országgyűlés gazdasági bizottsága az eredeti hitelnyújtón kívül arra a pénzügyi intézményre is kiterjesztené a törvény hatályát, amely utóbb lépett a hitelezési jogviszonyba.

A jegybanki alapkamat szinten tartását várják az elemzők a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának hétfői ülésétől. Ez már az ötödik hónap lehet, amikor nem változik a 6 százalékos alapkamat. konszenzus szerint a jövő év végére 5 és fél százalékos jegybanki alapkamatot vár az elemzői kar. A monetáris tanács döntését befolyásolhatja az MNB új inflációs jelentése, amelyet ugyancsak holnap tárgyal a testület.

Külön csoport figyeli majd a magán-nyugdíj pénztárak működését a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél. Feladata, hogy elemezze a várható piaci hatásokat és ha kell javaslatot tegyen az azonnali intézkedésekre. A csoport nyomon követi a magán-nyugdíjpénztárak elszámolását a társadalombiztosítási rendszerbe visszalépő tagokkal, valamint figyeli a további működésről hozott határozatokat.

Átadták a Budapest Díszpolgára címeket. Az elismerést 16-an, köztük Balczó András öttusa olimpiai bajnok, Eperjes Károly és Szirtes Ági színművész és Makovecz Imre építész kapta meg. Lech Walesa, Lengyelország volt elnöke később veszi át az elismerést, míg hárman, közük Mádl Ferenc egykori államfő posztumusz kapták meg a díszpolgári címet. A testület januárban módosította a díszpolgári címekről szóló rendeletet, ennek értelmében mostantól június 19-én adják át az elismeréseket, arra emlékezve, hogy 1991-ben ezen a napon vonultak ki Magyarországról az utolsó szovjet csapatok.

Stabil és megbízható valutaként jellemezte az eurót az Európai Központi Bank elnöke. Jean-Claude Trichet emlékeztetett arra, hogy az általa irányított intézmény 12 éve biztosítja az árstabilitást az euróövezetben, a közösségben az infláció tartósan nem haladta meg a bank által kitűzött 2 százalékos célszámot. Ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy ismét növekszik egyes országok államháztartási hiánya.

Csehországban hétfőn tárgyalások kezdődnek a gazdasági reformokról a kormány, a szakszervezetek és a munkáltatók képviselői között. Az érdekképviseletek a kabinet tervei közül főként az egészségügy és a társadalombiztosítás, valamint a nyugdíj- és adórendszer átalakítása kapcsán fogalmaztak meg aggályokat. Az érdekvédők csütörtökön 24 órás közlekedési sztrájkot tartottak, így tiltakoztak a tervezett gazdasági megszorító intézkedések ellen.

Görögországban ismét ezrek tüntettek a megszorító intézkedések ellen a parlament épülete előtt. Nem sokkal korábban bizalmi szavazást kért a törvényhozásban az új kabinet támogatásához a kormányfő. Jeórjiosz Papandreu pénteken alakította át kormányát, a szavazás kedden várható. A miniszterelnök felszólította a görögöket, hogy az államcsőd elkerülése érdekében álljanak ki a rendkívül népszerűtlen megszorító csomag mellett. A kormány újabb takarékossági csomagot akar elfogadtatni, hogy az ország lehívhassa a 110 milliárd eurós nemzetközi hitelcsomag következő részleteit, és ezzel elkerülje az államcsődöt. Közben a legújabb jelentések szerint várhatóan csak holnap hoznak döntést az ügyben az euróövezeti országok pénzügyminiszterei.

Tunéziában hétfőn kezdődik a megbuktatott államfő elleni eljárás. Zin el-Abidin Ben Ali továbbra is határozottan tagad minden vádat. A volt államfő, felesége és környezete ellen 93 pontban emeltek vádat, ezek között emberölés és kínzás is szerepel, ezekért halálbüntetés is kiszabható.

Brit lapinformációk szerint több ezer oldalnyi egyértelmű bizonyítékot gyűjtöttek össze Moammer Kadhafi elítéléséhez a líbiai jogászok. Az Observer úgy tudja, a papírok a többi között a diktátor parancsait rögzítik, például azt, hogy a kormányerőknek ki kell éheztetniük a felkelők kezén lévő városok lakóit.

Szíriában megalakították a Nemzeti Tanácsot a jelenlegi rendszer megbuktatására az ellenzékiek. Szóvivőjük a török határ közelében tartott tájékoztatón elmondta: a testület, amelynek tagjai ismert ellenzékiek, valamennyi közösséget, a Szírián belüli és az országon kívüli nemzeti politikai erők képviselőit tömöríti. Szíriában március közepén tört ki a damaszkuszi rezsim távozását követelő népmozgalom.

Címlapról ajánljuk
Nagy-Britanniában kiadták a migránsbűnözési listát

Forró téma
Nagy-Britanniában kiadták a migránsbűnözési listát

Az időzítés nem tűnik véletlennek: a célegyenesbe érkezett a Konzervatív Párt vezetőválasztási versenye és az egyik forró téma: kiléptessék-e Nagy-Britanniát az Emberi Jogok Európai Bíróságából (ECHR). A testületet azzal vádolják, hogy megnehezíti a külföldi bűnözők kitoloncolását.

Robert C. Castel: Izrael stratégiát válthat, a Hamász emberi pajzsként használja a civileket

Az izraeli hadsereg kezdi megvalósítani az úgynevezett „tábornokok tervét” a Gázai övezetben, tehát megpróbálja elválasztani a terroristákat a civilektől, hogy a lakosok minél előbb biztonságba kerüljenek – mondta az InfoRádióban az izraeli védelmi erők százados veteránja. Arról is beszélt, hogy ha állandósulnak a Hezbollah drón- és rakétacsapásai, még inkább át fognak tevődni a harcok Libanon északi részére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×