eur:
389.4
usd:
362.74
bux:
68118.53
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Tállai: Meglesz az önkormányzati törvény kétharmados támogatása

Az alapkérdésekben nincs vita, de nézetkülönbségek vannak az önkormányzati rendszer átalakításáról - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az önkormányzatokért felelős államtitkár. Tállai András szerint, mire a Parlament elé kerül a tervezet, meglesz a kétharmados támogatottsága. Hozzátette: szigorúbb állami kontrollra van szükség, de ez nem veszélyeztetheti az önkormányzatok önállóságát. Az államtitkár arról is beszélt, hogy noha valószínűleg csökken majd az iskolák száma, mert kevesebb a gyermek, az államnak az a célja, hogy minden kisiskolás a saját településén tanulhasson.

Folyik az önkormányzati átalakítás előkészítése, fideszes és KDNP-s polgármesterek is készítettek egy alternatív javaslatcsomagot, amely számos ponton ütközik a Belügyminisztérium elképzeléseivel. Ezzel kapcsolatban Tállai András elmondta: az alapkérdésekben abszolút nincs vita a két fél között.

A frakció és a tárca egyetért például abban, hogy meg kell újítani, át kell alakítani, működőképessé és finanszírozhatóvá kell tenni az önkormányzati rendszert, emelni kell a munka minőségét. Ez nyilvánvalóan nem kis munka - tette hozzá a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára.

Attól függően, hogy milyen önkormányzatot irányít egy adott polgármester, más a véleménye, elképzelése e kérdéseket illetően, és a frakció anyagából is egyértelműen kiderült, hogy sokszor érdekellentét feszül a különböző nagyságú, típusú települések között - húzta alá.

Ám mire a vita végére érünk, sikerül majd olyan kompromisszumos megoldást kialakítani, amelyet be lehet terjeszteni az Országgyűlés, és amelyet a Fidesz-KDNP frakció kétharmados többséggel megszavaz - fejezte ki meggyőződését az államtitkár.

Minden kisiskolás tanulhasson a településen, ahol él

Az országban jelenleg 1600 oktatási intézményt fenntartó önkormányzat van. Ha az iskolák szakmai irányítását a jövőben egy tulajdonos, vagyis az állam veszi át, akkor nagyon komoly eredményeket lehet majd elérni az oktatásban - jelentette ki Tállai András. Ebben az új helyzetben az önkormányzat nem lesz felelős az oktatásért.

A kérdésre, hogy ki fog majd dönteni arról, hány általános iskola működjön például, egy közepes méretű városban, vagy hány osztályt indíthatnak, az államtitkár azt mondta: az államnak, mint fenntartónak meg kell teremtenie a megfelelő garanciákat arra, hogy az érintett önkormányzat beleszólhasson ebbe, elmondhassa a véleményét.

Tállai emlékeztetett arra, hogy a mostani rendszer az önkormányzatokat - egyébként teljesen érthetően - arra kényszeríti, hogy adott esetben, minden ésszerűséget félretéve, a saját településén szervezze meg az oktatást. Az egyébként a kormányzatnak is szándéka, hogy az általános iskola negyedik osztályáig, ha nyolc szülő kéri, minden településen legyen oktatás - tette hozzá.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
MBH Bank: A rendszeres megtakarítók átlagosan havi 80 ezer forintot tesznek félre

MBH Bank: A rendszeres megtakarítók átlagosan havi 80 ezer forintot tesznek félre

A megtakarítással rendelkező magyar lakosság 48%-a alkalmanként tesz félre, a rendszeresen megtakarítók pedig általában havonta és körülbelül 80 ezer forinttal tudják növelni megtakarításukat – derült ki az MBH Csoport reprezentatív kutatásából, amely a magyar lakosság befektetési, megtakarítási szokásait vizsgálta. A befektetett tőke biztonsága továbbra is vezető szempont a válaszadók között, noha az utóbbi évek inflációs környezetében ezzel együtt felértékelődött a hozam fontossága is. A befektetések kezelésében a személyes és az online ügyintézés egyaránt népszerű, tanácsok esetében pedig elsősorban a banki szakértőkre hallgatnak a megtakarítók. A megtakarítással rendelkezők aktívan érdeklődnek a pénzügyek iránt, havonta akár többször is tájékozódnak, informálódnak a befektetési lehetőségekről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×