eur:
389.75
usd:
365.22
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Kumin: Ellenzéki házibajnokság kezdődött a népszavazásokkal

Az LMP tíz kérdésben kezdeményez népszavazást, az MSZP pedig fontolgatja, hogy hasonlóan tesz. Kumin Ferenc politológus az InfoRádiónak azt mondta: ez egy ellenzéki házi bajnokság kezdete. A Századvég Alapítvány vezető elemzője nem tartja meglepőnek, hogy ezzel az eszközzel él az ellenzék, de kérdéses, hogy ez még egyszer sikeres lehet-e.

Ellenzéki házibajnokság kezdetét is jelenti, hogy az LMP bejelentette, "a kiszolgáltatottság és a megszorítások" ellen irányuló kérdésben kezdeményez népszavazást az Országos Választási Bizottságnál - mondta az InfoRádió által megkérdezett politológus. Kumin Ferenc emlékeztetett, hogy az MSZP is fontolgatja, bizonyos kérdésekből népszavazást kezdeményez.

A népszavazás fejleményeinek a legizgalmasabb vonulata, hogy a két párt ugyanazon a terepen hogyan tud eredményeket elérni és a másik fölé kerekedni - vélekedett a Századvég Alapítvány vezető elemzője.

A politológus szerint az LMP ötlete kidolgozottabbnak tűnik, a párt kész kérdésekkel állt elő, de ezek nem egyszerűen megfogalmazottak, így nehéz elképzelni, hogyan lehet rájuk kampányt építeni. A helyzeti előny az LMP-nél van, de kérdéses, hogy tud-e ezzel élni.

Nem keresgél rossz helyen az ellenzéki párt, amikor a munka világát és a munkavállalói jogokat próbálja témává tenni, de a legfőbb kérdés az, hogy ezt az ellenzéki politikai eszközt még egyszer el lehet-e sütni, és népszavazással eredményt elérni - fejtette ki.

Kumin Ferenc kiemelte: nem egyszerű összegyűjteni 250 ezer aláírást. Ez lehet a próbája annak, hogy a párt szervezettsége mennyit fejlődött - mondta a politológus, aki szerint ezen a téren az MSZP-nek vannak előnyei.

A Századvég Alapítvány vezető elemzője arról is beszélt, hogy az LMP jobban tud koncentrálni az ellenzéki feladatra, mert nem kötik le a figyelmét olyan ügyek, a belső konfliktusok kezelése, amivel a szocialisták el vannak foglalva.

Hanganyag: Windisch Judit

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
A GoPro betiltatna egy kínai kamerát az USA-ban

A GoPro betiltatna egy kínai kamerát az USA-ban

Az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága (USITC) bejelentette, hogy vizsgálatot kezdeményez a GoPro Inc. által felvetett aggályok nyomán. A vádak szerint egy kínai cég, az Arashi Vision, amely az Insta360 márkanevű kamerák gyártója, megsértette a GoPro kamera- és kamerarendszerre vonatkozó szabadalmait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×