eur:
390.14
usd:
365.46
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Nem érezte magát biztonságban Magyarországon a romákat utaztató üzletember - lapszemle

Kapuváron építenének cukorgyárat az ellátás javítása érdekében - írja a Népszabadság. A Magyar Nemzet szerint elhagyta Magyarországot a gyöngyöspatai romákat utaztató amerikai üzletember.

A hazai piac és az unión kívüli országok ellátását is szolgálná egy, a rábaközi gazdák terve szerint Kapuváron megépítendő cukorgyár - írja a Népszabadság. A zöldmezős gyárépítés ötlete Kiss M. Vince gazdálkodótól származik, ő gondozza az egykori kapuvári lengyár 35 hektáros területét. Ott tervezi felépíteni az új üzemet, melyben a környéken termelt cukorrépát dolgoznák fel. Szerinte ehhez fel kellene éleszteni a petőházi cukorgyár megszűnése után haldokló répatermelést a Rábaközben.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy elhagyta Magyarországot Richard Field amerikai üzletember, aki húsvétkor Csillebércre utaztatta a gyöngyöspatai romákat. A férfi nem érzi biztonságban magát. A lap azt írta: az üzletemberre kényelmetlenségek vártak volna, mivel két kormánypárti képviselő parlamenti eseti bizottság felállítását javasolta, amely megpróbálja feltárni, hogy a gyöngyöspatai romák húsvéti utaztatását ki és miért szervezte, kinek az érdeke volt, hogy a nemzetközi sajtó ezt menekítő akcióként tálalja, valamint ki támogatta anyagilag a félelemkeltésre alkalmas csoportokat. A bizottság külön kitér majd arra, hogy pontosan mi volt Richard Field szerepe az eseményekben, illetve miért állította, hogy evakuálni kell a helyi lakosságot.

Az Indexen arról olvashatnak, hogy a sajtó és a szakma megszűrésével tartották meg az állami támogatás nélkül induló, európai koprodukciókra koncentráló Budapesti Nemzetközi Filmfesztivál tájékoztatóját Cannes-ban. Miközben Neményi Ádám producer szerint az egész világ odalesz a fesztiváltól, Kálomista Gábor producer kamunak nevezte a tervet. Utóbbit - a magyar producerek szövetségének elnökét - és Bereczki Csabát, a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) nemzetközi igazgatóját kidobó emberek kísérték ki, arra hivatkozva, hogy ez a Screen filmes szaklap által szervezett privát kerekasztal-beszélgetés. Szőcs Géza kulturális államtitkár hangsúlyozta, hogy az egyik legfontosabb A-kategóriás fesztivál, a velencei megszűnik, a helyén űr keletkezik, és a magyar filmes kultúra érdeke, hogy ezt a szerepet idehozzák.

A Portfolio.hu arról ír, hogy az IMF vezetője, Dominique Strauss-Kahn letartóztatását követően nagyobb az esély arra, hogy Görögország csődbe menjen. Ezt nyilatkozta a Bloombergnek Mohamed El-Erian, a világ legnagyobb kötvényalapjának, a PIMCO-nak a vezetője. Szerinte a francia politikus nélkül sokkal nehezebb lesz koordinálni az európai kormányokat. Az IMF vezér letartóztatása után két nappal hangzottak el először olyan nyilatkozatok az EU részéről, amelyek kilátásba helyezték a görög adósság átstrukturálását.

A Napi Gazdaságban arról olvashatnak, hogy a válság ideje alatt is erőteljes maradt a bevásárlóközpontok és a plázák terjeszkedése, amely a kiskereskedelmi láncokét is erősíti. Ugyanakkor a recessziós időszak alatti gyors növekedés egészségtelenül hathat a közepes és annál valamivel nagyobb kereskedelmi hálózatokra. A ruházati piaci elemzők szerint a magyar vállalkozások vannak a legveszélyesebb helyzetben. Nincs elegendő tőkéjük az árukészlet féléves finanszírozásához, a boltban lekötött készletek pedig megboríthatják a pénzügyi egyensúlyukat.

A Világgazdaság arról ír, hogy nem népszerűek a fogyasztási hitelek. Ugyanis alig helyeztek ki új fogyasztási hiteleket a március végéig tartó egy év alatt a hazai pénzügyi szolgáltatók: egyedül a szabad felhasználású hitelek állományában jelentkezett némi emelkedés, ám az is csak a forint gyengülése miatt. A választékkal pedig nincs komoly probléma, inkább az alacsony szinten mozgó kereslet gátolja a felfutást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×