eur:
401.52
usd:
367.26
bux:
74264.68
2024. október 14. hétfő Helén

Az új alkotmány is téma volt az ENSZ-ben

A romák ügye, a médiatörvény és az új alkotmány - ezek a kérdések merültek fel leggyakrabban az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában a magyar helyzet áttekintésekor.

Miért korlátozza az új alkotmány az alkotmánybíróság jogkörét? Magyarország vizsgálja felül büntetőjogi szabályozását a nemzeti, vallási és etnikai kisebbségek védelme érdekében. Az új magyar médiatörvény még módosított formájában is tartalmaz olyan elemeket, amelyek nincsenek összhangban a nemzetközi emberi jogi előírásokkal. Ilyen kérdések és javaslatok érkeztek a húsz tagú magyar delegációhoz Genfben, az Emberi Jogi Tanács úgynevezett egyetemes időszakos felülvizsgálati ülésén.

Balog Zoltán, a delegáció vezetője a Távirati Irodának úgy nyilatkozott: Magyarországot komolyan veszik, többen érdeklődtek a magyar tapasztalatok iránt. Kiemelte: a kérdések mellett a megszólalók üdvözölték a magyar erőfeszítéseket, részben a Roma Évtized Program, részben az európai romastratégia megteremtését.

A társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a meghallgatáson bejelentette: Orbán Viktor miniszterelnök és Farkas Flórián, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke május 20-án megállapodást ír alá, amelyben konkrét számokat rögzítenek egyebek között arról, hogy a következő három évben hány munkahelyet kívánnak juttatni a romáknak, hány új érettségizőt szeretnének, és hány olyan ösztöndíjas lesz, aki egyetemi diplomát kaphat.

Balogh Zoltán azt mondta: az alkotmánnyal kapcsolatos kérdések gyakran az alulinformáltság miatt merültek fel.

Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója a meghallgatással kapcsolatban hangsúlyozta: az a legfontosabb, hogy az ülésen megfogalmazott több mint száz ajánlásból a magyar kormány minél többet fogadjon el és hajtson végre.

Az Emberi Jogi Tanács négyévenként esedékes felülvizsgálatát a világszervezet mind a 192 tagállamánál elvégzik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×