eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A tvr. szerint megnőne az önkormányzati ciklus ideje

Õsszel kerülhet az Országgyűlés elé az új önkormányzati törvényjavaslat. Elképzelhető viszont, hogy a fővárosi önkormányzati rendszert nem ebben, hanem egy külön törvényben szabályoznák.

2014-től négyről öt évre nő az önkormányzati ciklus hossza, országgyűlési képviselő nem lehet polgármester, az 500 fő alatti településeken nem lehet főállású polgármestert választani, az önkormányzati vagyonnal felelőtlenül gazdálkodó városvezető pedig nem indulhat a következő választáson. Néhány elem az új önkormányzati törvénykoncepcióból, amelynek a 44 oldalas munkaanyagát ma ismertette az önkormányzati államtitkár.

Tállai András kiemelte: a két legfontosabb eleme a törvényességi felügyelet bevezetése és az önkormányzati kölcsönfelvétel és kötelezettségvállalás szigorítása. Kérdésre válaszolva elmondta: még ebben a hónapban az országgyűlés elé kerülhet egy törvény, amely szabályozná, hogy az önkormányzatok az új alkotmány életbe lépéséig milyen módon vehetnek fel hitelt.

Az adósságrendezésnek 2 szakasza lenne: az elsőben megmaradna a polgármester döntési jogköre, a másodikban ezt már egy külső biztos venné át. Az önkormányzatok törvényességi felügyeleti rendszerével kapcsolatban viszont Tállai András komoly vitákra számít.

Újrafogalmaznák az állami és az önkormányzati feladatokat. Az építésügyi, gyámügyi és okmányirodai feladatokat a jövőben a járási kormányhivatalok látnák el. A területfejlesztési feladatok a megyei önkormányzatoknál maradnának. Tállai András elképzelhetőnek tartja, hogy az önkormányzati köztisztviselők vagy a pedagógusok bérét ne az önkormányzat, hanem az állam állja, viszont akkor szerinte az oktatást az államnak kell megszerveznie, igaz például az igazgatók kinevezési jogát az önkormányzatoknál kell hagyni.

A szociális feladatokkal kapcsolatban megjegyezte: a segélyeket közvetlenül a Magyar Államkincstáron keresztül kellene kifizetni, de a természetbeni ellátási formák, például az idősotthonok működtetése vagy a szociális étkeztetés biztosítása, önkormányzati feladat kell hogy maradjon.

Változna a jövőben a finanszírozási rendszer is - közölte Tállai András. A fővárosi rendszer átalakításáról az államtitkár elmondta: 3 elképzelést vázoltak a koncepcióban. Megmaradhat a jelenlegi kétszintű rendszer, de a munkamegosztást akkor is újra kell szabályozni.

Egypólusú rendszer is létrejöhet, ebben a kerületeket úgynevezett elöljáróságok vezetnék. A harmadik, city- verzió szerint lenne egy belső városmag, és 2-4 külső kerület. Az államtitkár megjegyezte: elképzelhetőnek tartja, hogy a főváros helyzetét nem most, hanem majd egy külön Budapest-törvényben rendeznék.

A koncepcióhoz június 16-ig várják az észrevételeket, az utolsó júniusi kormányülésen tárgyalna róla a kormány, és augusztusban vagy szeptemberben kerülhet az Országgyűlés elé. Ha elfogadják, akkor több szakaszban, 2012 és 2014 között lépne életbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 07:20
×
×
×
×