eur:
389.12
usd:
361.98
bux:
68510.27
2024. május 8. szerda Mihály

Lövétei: Van kiskapu a 98 százalékos különadó fennmaradására

Lövétei István alkotmányjogász szerint csaknem teljes szinkronban van az AB mostani és a korábbi döntése a 98 százalékos különadóról. Ténylegesen azonban akkor lenne összhangban a két döntés, ha azok a 2010-es adóévre is vonatkoznának, így a testület hagyott egy kiskaput a 98 százalékos különadó fennmaradására.

Az Alkotmánybíróság pénteken hozott határozatában a hatálybalépésére visszaható hatállyal megsemmisítette a 98 százalékos különadóról szóló törvénynek azt a szabályát, amely szerint a különadót a 2005. január 1-ét követően megszerzett jövedelmekre kell alkalmazni. A testület álláspontja szerint az emberi méltóságot sérti, hogy a törvény a különadó hatályát olyan bevételekre is kiterjesztette, amelyeket bevallással lezárt adóévekben, törvény alapján szereztek a jogosultak.

Az Alkotmánybíróság először október 26-án tartotta alkotmánysértőnek a Fidesz kormány első intézkedéseinek egyikeként kivetett 98 százalékos különadót. Az eredeti törvény minden közszolgára egységesen írta elő, hogy ha munkaviszonyuk megszűnése esetén a végkielégítésük és szabadságmegváltásuk meghaladja a  kétmillió forintot, akkor a fölötti részből 98 százalékos adót kelljen fizetni.

Az InfoRádió által megkérdezett alkotmányjogász remélte, hogy az alkotmányosság megtartása érdekében az előző döntéssel szinkronban hoz az Ab döntést. Így is lett - fűzte hozzá Lövétei István, aki szerint a testület ezúttal az emberi méltóságból mint általános fogalomból és alkotmányos értékből vezette le a visszamenőlegesség alkotmánysértő jellegét.

Az októberi döntésnél a visszaható hatály önmagában elég volt az alkotmánysértő jelleg megállapításához, most viszont az emberi méltósággal kellett ezt a visszamenőlegességet összhangba hozni - tette hozzá a szakértő, aki kiemelte: az előző Ab-döntésnél azért nem volt szó az emberi méltóságról, mert akkor még az Alkotmánybíróságra vonatkozó korlátozó rendelkezés nem volt alkotmányba foglalva.

Lövétei István szerint ténylegesen akkor lenne összhangban a két döntés, ha azok a 2010-es adóévre is vonatkoznának, így a testület hagyott egy kiskaput a 98 százalékos különadó fennmaradására.

Hanganyag: Windisch Judit

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×