eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 11. szombat Ferenc

ENSZ BT: áttörés Oszama bin Laden likvidálása - a nap hírei

Áttörésnek tartja Oszama bin Ladennek, az al-Kaida vezetőjének likvidálását a terrorizmus elleni harcban az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

A testület felszólította a világ országait, hogy őrizzék meg éberségüket, és fokozzák erőfeszítéseiket a terrorizmus minden formájával szemben. Közben a pakisztáni elnök megerősítette, hogy a rajtaütést amerikai katonák hajtották végre, a pakisztániak nem vettek részt benne. Közben itthon összeült a Terrorellenes Koordinációs Bizottság, hogy az al-Kaida vezér halála utáni helyzetet elemezze. A testület közölte: nincs olyan információ, amely szerint Magyarország terrortámadás célpontja lenne.

Készen állunk Paks tesztelésére

A magyar hatóságok készen állnak a paksi atomerőmű tesztelésére - mondta a nemzeti fejlesztési miniszter. Fellegi Tamás az uniós energiaügyi miniszterek gödöllői informális ülése után közölte: a paksi tesztelés rögtön azután elindul, hogy az Európai Unióban megállapodtak ennek kritériumairól. A miniszter hangsúlyozta: a teszt nyilvános lesz, az erőmű vezetésével, az Országos Atomenergia Hivatallal, valamint a Magyar Villamos Művekkel együttműködve történik, és szeptember végére be is fejeződhet.

Matolcsy: Függetlenségi harcot vívunk

A nemzetgazdasági miniszter szerint Magyarország pénzügyi függetlenségi és gazdasági szabadságharcot folytat. Matolcsy György a Széchenyi Klub budapesti ülésén hangsúlyozta: ennek első lépése a Nemzetközi Valutaalaptól való függetlenedés volt, a második pedig a Széll Kálmán-terv, amellyel az ország méltósága állhat helyre a világban. A miniszter azt mondta: a kormány jól döntött, amikor a saját utat választotta, mert a Nemzetközi Valutaalappal együttműködve nem lehetett volna bevezetni a bankadót és a válságadókat, továbbá nem lehetett volna folytatni a nyugdíjrendszer reformját sem.

Erősítené önmagát az ÁSZ

Törvényben erősítené meg a számvevőszék jogosítványait a szervezet vezetése. Az ÁSZ szerint olyan jogszabályra van szükség, amely megszünteti a következmény-nélküliséget az ellenőrzések után. A számvevőszék szerint az új törvényben szavatolni kell a szervezet függetlenségét, és erősíteni kell tanácsadó szerepét az Országgyűlés, a parlamenti bizottságok és az ellenőrzött szervezetek munkájában.

Rendvédelmi ügyekben vizsgálódik az ombudsman

Vizsgálja az ombudsman a hajdúhadházi és a gyöngyöspatai rendőri fellépések mellett a rendvédelmi dolgozók és a tűzoltók tüntetésének körülményeit is. Szabó Máté - a hivatalból indított vizsgálat részeként - a rendvédelmi szervezetek és a honvédség vezetőitől egyebek között a rendőrség tömegkezelésével, valamint a hivatásos állomány gyülekezési joga érvényesülésével kapcsolatos kérdésekre vár választ.

Pálinkás József marad az MTA elnöke

Ismét Pálinkás Józsefet választották a Magyar Tudományos Akadémia elnökének. A tudós, aki egyedüli jelölt volt a posztra, újabb három évre kapott bizalmat. Pálinkás József arra kérte a közgyűlést, hogy ugyanolyan támogatásban részesítse az akadémiai kutatóhálózat megújítását szolgáló terveit, mint amilyennel újraválasztotta őt. A közgyűlés főtitkárként Németh Tamásnak szavazott újra bizalmat, és újraválasztották Csépe Valéria főtitkárhelyettest, Dudits Dénes élettudományi, valamint Maróth Miklós társadalomtudományi alelnököt is.

Matematikából érettségiztek

A matematika írásbelikkel folytatódtak a tavaszi érettségik. Középszinten csaknem 90 ezer diák, míg emelt szinten mintegy három ezer tanuló vizsgázott, és országszerte rendben zajlott az írásbeli. A feladatsorok az értékelési útmutatóval szerda reggel nyolc órától elérhetők az oktatási hivatal internetes oldalán. Szerdán történelemből, csütörtökön angol, pénteken pedig német nyelvből érettségiznek a tanulók.

Csepeli kettős gyilkosság: tagadnak a vádlottak

Tagadtak a vádlottak a csepeli kettős gyilkosság első tárgyalásán, a Fővárosi Bíróságon. A Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában, 2009 januárjában lelőtték az alapítványi iskola vezetőjét és az egyik dolgozót. Az ügyészség szerint egy elszámolási vita miatt végzett velük az iskola biztonsági őre. A gyilkosságnál jelen volt, arról előre tudott az intézmény korábbi igazgatója. Az ügyészség mindkettejüket előre kitervelten, aljas indokból, több emberen elkövetett emberöléssel vádolja, és ezért akár életfogytiglant is kaphatnak.

Címlapról ajánljuk
Guruló rendelők a hiányzó háziorvosok helyett – így működik a telemedicinális gyógyítás

Guruló rendelők a hiányzó háziorvosok helyett – így működik a telemedicinális gyógyítás

Az elmúlt egy évben a leghátrányosabb helyzetű hazai települések közül negyvenben indult el a telemedicinális ellátás, amellyel a megszűnt háziorvosi rendeléseket igyekeznek pótolni. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője azt mondta az InfoRádióban, hogy a visszajelzések döntő többsége pozitív, a modern technológia segítségével akár több száz kilométeres távolságból is tudnak tanácsokat adni az orvosok.

Amerikai bevásárlókörúton a német védelmi miniszter: az Egyesült Államok szállít, Németország fizet

Két legyet egy csapásra – így foglalható össze leginkább Németország védelmi miniszterének az Egyesült Államokban tett látogatása. Boris Pistorius egyrészt határozott kommunikációval igyekezett hangsúlyozni, hogy a szövetségesek számíthatnak Németországra,. Másrészt nem hagyott kétséget afelől, hogy országa számít az Egyesült Államok támogatására.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×