eur:
389.72
usd:
363.6
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Megölték Oszama bin Ladent - a nap hírei

Megölték Oszama bin Ladent, az al-Kaida vezetőjét - jelentette be az amerikai elnök.

Barack Obama élőben közvetített, rendkívüli televíziós beszédében emlékeztetett arra: a nemzetközi terrorszervezet több ezer ember haláláért felelős, és felidézte, hogy a 2001. szeptember 11-ei terrortámadásokat is az al-Kaida követte el. Hozzátette: egy katonai műveletben végeztek Oszama bin Ladennel, az akciót egy kis létszámú csapat hajtotta végre Pakisztánban. Az al-Kaida vezetőjének holttestét amerikai bejelentés szerint ismeretlen helyszínen a tengerbe temették. Megfigyelők úgy vélik: a különleges szolgálatok azért döntöttek így, hogy Oszama bin Ladennek ne legyen ismert sírhelye, amely a későbbiekben iszlamista kegyhellyé válhatna. A világ számos vezetője arra figyelmeztetett, hogy a terroristavezér halála nem jelenti a terrorizmus elleni harc végét.

Módosul a Btk

Módosította a büntető törvénykönyvet az úgynevezett egyenruhás bűnözés miatt az Országgyűlés. A kormány javaslatára 280 képviselő szavazott igennel, 40 nemmel. Az elfogadott indítvány szerint a jövőben akár három év szabadságvesztéssel is büntethető a valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz tartozó közösség tagjaiban riadalmat keltő magatartás. A Btk. emellett kiegészül a közbiztonsági tevékenység jogellenes szervezésére vonatkozó paragrafussal. Az Országgyűlés a jogszabály sürgős kihirdetésére kérte a köztársasági elnököt.

Kezdődik a szociális konzultáció

Jövő héten kezdődik az Orbán Viktor miniszterelnök által meghirdetett szociális konzultáció. A kormányfő szóvivője azt mondta: a tíz kérdésből álló kérdőívet mindenki megkapja, aki betöltötte a 16. életévét. Szijjártó Péter közölte: több mint nyolcmillió kérdőívet küldenek majd ki: ezek közül az elsők már a jövő hét közepén megérkeznek a címzettekhez. Hozzátette: azt kérik, hogy a kérdőíveket június 15-ig küldjék vissza, az eredményt pedig június 30-ig hozzák nyilvánosságra.

Megújul a filmtámogatási rendszer

Teljesen megújul a magyar filmtámogatási rendszer: a hazai filmgyártást támogató közhasznú vállalat Magyar Nemzeti Filmalap néven alakul meg - jelentette be a területért felelős kormánybiztos. Andrew Vajna elmondta: az új filmtámogatási és -gyártási rendszerben a pályázatok elbírálásakor a hangsúly a forgatókönyvekre kerül, és a projektekről öttagú szakértői bizottság dönt. Hozzátette: az idén három-négy, 2012-től pedig évente nyolc-tíz játékfilm támogatását tervezik.

Magyarból érettségiztek

Rendben lezajlottak a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar, mint idegen nyelv írásbeli érettségi vizsgák, rendkívüli eseményről sehonnan nem érkezett bejelentés - közölte az oktatási államtitkárság. A tájékoztatás szerint a középszintű magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségin Petőfi Sándor és Csokonai Vitéz Mihály egy-egy költeménye, valamint egy Móricz Zsigmond-novella szerepelt a feladatsorban. Az emelt szintű írásbeli érettségin négy órában négyféle feladatot kellett megoldaniuk a maturálóknak. A műértelmezési feladat Karinthy Frigyes paródiájának elemzése volt. Mindkét szinten összesen legfeljebb 100 pontot lehet elérni; ebből helyesírási hibákért maximum 15 pont veszíthető.

Csak a benzin ára emelkedik


Bruttó négy forinttal emeli a benzin literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol; az olajtársaság a gázolaj árát három forinttal csökkenti - értesült piaci forrásokból a portfolio.hu. Sándor Dávid, a gazdasági portál elemzője az InfoRádióban elmondta: a drágulás után a 95-ös benzin litere átlagosan 388-389 forintba kerül majd, ez új történelmi csúcs, míg a gázolajé 371-372 forintra csökken. A kutaknál 20-25 forintos különbséget is tapasztalhatnak az autósok.

Romániában terjeszkedne az OTP


Felvásárolná a Royal Bank of Scotland brit pénzintézet romániai leányvállalatát az OTP - írja a Ziarul Financiar. A tekintélyes román pénzügyi-üzleti napilap úgy tudja, hogy a tárgyalás a két bank budapesti, illetve amszterdami központja között folyik. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a pénzintézet pénteki közgyűlése után már jelezte, hogy egyetlen bankot sem ad el az OTP, Romániában pedig van egy felvásárlásra kiszemelt konkrét célpont is, amely mérleg-főösszegét tekintve picit nagyobb, mint az OTP Bank Romania. Hozzátette: jelenleg az a legfontosabb az OTP számára, hogy ahol már a csoport jelen van, növeljék a piaci hányadot.

A holokauszt áldozataira emlékeztek

Az egykori auschwitz-birkenaui haláltábor területén emlékezett meg a holokauszt áldozatairól a nemzetközi Élet Menete Alapítvány. A rendezvényen mintegy száz magyar, köztük nem zsidó iskolák hallgatói, valamint roma gyermekek vettek részt. A 18-as számú magyar barakknál beszédet mondott Rogán Antal fideszes parlamenti képviselő, Budapest V. kerületének polgármestere, aki hangsúlyozta: fenn kell tartani azt az erkölcsi rendet, amelyben ez a népirtás többé nem ismétlődhet meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×