INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Miért jó a dohányzási szabályok szigorítása?

Infostart / InfoRádió
Biztosan kevesebb lesz a dohányzással kapcsolatos megbetegedés a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosításának hatására - mondta az InfoRádió által megkérdezett tüdőgyógyász. Vadász Imre szerint a leglátványosabban a halálos kimenetelű infarktusok száma csökken majd.

Azokban az országokban, amelyek korábban szigorították a nemdohányzók védelmére hozott szabályokat, jelentősen csökkent a dohányzással kapcsolatos megbetegedések száma. Ez történik majd Magyarországon is - mondta az InfoRádiónak Vadász Imre tüdőgyógyász.

Az orvos szerint a leghamarabb a halálos kimenetelű szívinfarktusok számában következik majd be csökkenés; a külföldi példa szerint egy év alatt akár ötven százalékkal is kevesebb lehet az ilyen haláleset. Más betegségeknél hosszabb idő szükséges ahhoz, hogy kimutatható legyen a különbség - jegyezte meg Vadász Imre.

Azt egyelőre csak feltételezni lehet, hogy a dohányosok száma is csökken majd, hiszen nem lehet tudni, hogy a magyar emberek hogyan reagálnak majd a tiltásra - fűzte hozzá a tüdőgyógyász.


A címlapról ajánljuk